...
Реєструйся

Терміни розгляду листків непрацездатності для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами


Підставою для призначення допомоги у зв’язку з вагітністю і пологами є сформований на основі медичного висновку листок непрацездатності — частина перша статті 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Дати відкриття та закриття листка непрацездатності відповідають датам початку строку дії та закінчення строку дії медичного висновку, на підставі якого сформований цей листок непрацездатності — пункт 3 частини другої Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 червня 2021 року № 1234.

Читайте також: Електронний та паперовий листки непрацездатності як один випадок тимчасової непрацездатності

Листок непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» вважається виданим через сім календарних днів з дати відкриття листка непрацездатності. На восьмий день листок непрацездатності у звʼязку з вагітністю та пологами набуває статусу «готовий до сплати».

Після цього лікарняний для призначення допомоги по вагітності та пологах розглядається роботодавцем протягом трьох робочих днів.

 

Оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами надається тривалістю 126 календарних днів (70 днів до пологів та 56 після). У разі ускладнення пологів та народження двох і більше дітей відпустка збільшується на 14 календарних днів.

Читайте також: Обмежено максимальну кількість листків непрацездатності в одній заяві-розрахунку

У разі видачі листка непрацездатності на ці 14 календарних днів, лікарняний теж набуває зазначеного статусу через сім днів після дати видачі, зазначеної в листку непрацездатності, а не з дати його формування.

Відповідно, строк призначення допомоги настає з восьмого дня видачі листка непрацездатності.

Читайте також: Чи виплачується допомога по вагітності та пологах жінці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до трьох років?

Джерело: ПФУ


Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

  • Вичерпно про порядок оформлення «лікарняних»
  • Надаємо готові зразки наказів
  • Гарантуємо письмову консультацію від експерта

тел.: 0 (800) 219-977, (067) 317-58-86
Е-mail: podpiska@mediapro.com.ua

 

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...
Штраф за неправильно оформлену «лікарняні» у зв’язку з вагітністю та пологами: що треба знати
Згідно зі статтею 23 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування», підставою для ...