...
Реєструйся

Терміни звернення до суду щодо поновлення прав працівника: які зміни відбулися


Законом України від 1 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин», який набув чинності з 19 липня 2022 року, змінено терміни звернення до суду з питання захисту прав працівників.

Статтею 233 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) визначено, що працівник може звернутися із заявою про вирішення трудового спору безпосередньо до суду в тримісячний строк із дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті.

Із заявою про вирішення трудового спору в справах про звільнення працівник має право звернутися до суду в місячний строк із дня вручення копії наказу (розпорядження) про звільнення, а в справах про виплату всіх сум, що належать працівникові при звільненні, — у тримісячний строк із дня одержання ним письмового повідомлення про суми, нараховані й виплачені йому при звільненні (стаття 116 КЗпП).

Відповідно до статті 234 КЗпП у разі пропуску з поважних причин строків, установлених статтею 233 цього Кодексу, суд може поновити ці строки, якщо з дня отримання копії наказу (розпорядження) про звільнення або письмового повідомлення про суми, нараховані й виплачені працівникові при звільненні (стаття 116), минуло не більше ніж один рік.

Джерело: Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Матеріали до теми


Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...