...
Реєструйся

Цифровізація послуг — режим «без паперів»


15 липня 2021 року Верховна Рада ухвалила відповідний законопроєкт № 5495 про режим «без паперів» у цілому. За — 238 депутатів. Мінцифри працює над тим, щоб українці та держапарат спілкувалися однією мовою — мовою якісного сервісу.

«Режим «без паперів» допоможе значно прискорити процес цифровізації України. Якщо раніше ми могли оцифрувати до 15 послуг за пів року, то тепер їх кількість збільшиться до декількох десятків. Ми створимо цифрову державу, в центрі якої — людина», — заявив Віце-прем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Мінцифри працює за 4-ма основними напрямками:

  • Цифрове законодавство. Розроблено перші необхідні законопроєкти — про електронні публічні послуги, державні реєстри, хмарні сервіси в держсекторі та законопроєкт про зміну місця реєстрації онлайн.
  • Цифрові документи. З 23 серпня цифровий паспорт у «Дії» прийматимуть в усіх установах України. Зараз у «Дії» доступні вже 9 документів. Ціль Мінцифри — оцифрувати всі важливі для українців документи, щоб вони завжди були під рукою у смартфоні в необхідний момент.
  • Електронний документообіг. Щоб цифрові документи належним чином працювали, потрібна надійна система електронного документообігу. Вона має відповідати ЕС ASIC та єдиному стандарту для бізнесу та влади. Підписати заяву на навчання дитини в школі або на відпустку, укласти договір між бізнес-партнерами — усе можна буде зробити на одному порталі за допомогою «Дія.Підпису».
  • Е-послуги для всіх життєвих ситуацій. Вже оцифрувано понад 70 онлайн-послуг для українців, які доступні на порталі «Дія». Серед них — реєстрація бізнесу, оформлення допомоги з безробіття тощо. З режимом «без паперу» перелік держпослуг суттєво збільшиться.

Завдяки ухваленню законопроєкту населення та бізнес зможуть швидко отримувати публічні послуги онлайн. Для надання послуг використовуватимуть електронну ідентифікацію фізичної особи. Держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є про неї в реєстрах. Також Мінцифри працює над автоматизацією послуг. Це виключить людський фактор із процесу ухвалення рішень.

До 2024 року Мінцифри планує оцифрувати 100 % послуг. Донорами та партнерами, які допомогли в розробці проєкту та технічній реалізації послуги, є Комітет Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, програма EGAP, що реалізується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією, а також Офіс ефективного регулювання (Better Regulation Delivery Office).

Джерело: Кабінет Міністрів України

Матеріали до теми