...
Реєструйся

У багатьох держслужбовців зменшилася заробітна плата на 70 %


Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина заявляє, що більш як половина опитаних державних службовців відзначають зменшення заробітної плати на 70 % та істотне збільшення навантаження протягом року.

«Наразі триває опитування НАДС щодо умов роботи держслужбовців під час воєнного стану. За тиждень відповіли 40 тис. держслужбовців. Приблизно 93 % респондентів з цього числа зазначили, що працюють у штатному режимі на робочих місцях. Торік цей показник становив 68 %. Тобто у 2022 році дистанційно працювали 32 % держслужбовців, а сьогодні – 6,3 %. Із початком повномасштабної війни людей переводили на простій. Але якщо тоді ця цифра становила 9 %, то сьогодні — 1 %. Ці цифри дещо зміняться до завершення опитування, але динаміка зрозуміла», — сказала Наталія Алюшина.

Індексація заробітної плати у 2023 році: проводимо чи ні? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Очільниця відомства зазначила, що також аналізувалися причини звільнення людей із держслужби, зокрема, понад 70 % опитаних відзначили суттєве збільшення навантаження протягом року.

«Одна з причин – мобілізація 3 946 державних службовців до ЗСУ. Їхній функціонал виконують ті, хто лишився. Крім того, 35 % опитаних залучалися до роботи у вихідні дні, 8 % – у нічний час. При цьому 19 % зазначили, що компенсації за таку роботу в їхніх державних органах відсутні», — додала вона.

Також Алюшина розповіла, що 61 % держслужбовців відповіли, що мають на роботі доступ до укриття, 22 % — мають його частково, а 17 % не мають узагалі.

Щодо потреб у психологічній підтримці серед держслужбовців, то 59 % опитаних відзначили погіршення самопочуття впродовж року, майже 10 % додали, що їхній психологічний стан негативно впливає на продуктивність роботи, 39 % потребували психологічної допомоги, але лише 5 % звернулися по неї.

Середня заробітна плата за час вимушеного прогулу: як розрахувати — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

«Більше половини опитаних відзначили зменшення зарплати. Тобто констатуємо, що державні службовці відчувають надмірне навантаження, критично низький рівень заробітної плати та несправедливе її нарахування, психологічний стрес… У таких умовах марно розраховувати, що люди довгий час зможуть повноцінно працювати. Відповідь на ці виклики – звільнення. Зауважу, що першими країна втрачає найбільш підготовлених і конкурентних державних службовців», — підсумувала Алюшина.

Як повідомлялося, з початку 2023 року станом на 30 червня звільнено 20 366 держслужбовців і призначено 18 519 держслужбовців. На сьогодні фактична кількість держслужбовців в Україні становить 163,6 тис. осіб.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Раніше писали:

Джерело: НАДС

Передплата

Матеріали до теми


Комітет з питань організації державної влади рекомендує Раді прийняти за основу законопроєкт щодо забезпечення гідних умов оплати праці посадових осіб місцевого самоврядування
Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування розглянув проєкт Закону про внесення змін до Закону ...
Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...