...
Реєструйся

У другому читанні прийнято законопроєкт № 7731


Прийнято Закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань.

У другому читанні 25 квітня 2024 року прийнято Закон про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо встановлення додаткових підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця та деяких інших питань (законопроєкт № 7731 від 05 вересня 2022 року).

Так, законом передбачається частину першу статті 40 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), якою передбачено розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, доповнити додатковими підставами для розірвання трудового договору, а саме:

  • набрання законної сили вироком суду, яким працівника засуджено (крім звільнення від відбування покарання з випробуванням) за вчинення злочину проти основ національної безпеки України;
  • невиконання працівником правил поведінки на підприємстві, в установі, організації в частині положень, передбачених частиною другою статті 142 КЗпП.

Передбачено, що розірвання трудового договору з цих підстав може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

Також планується доповнити статтю 142 КЗпП двома новими частинами такого змісту:

«Складовою правил внутрішнього трудового розпорядку можуть бути правила поведінки на підприємстві, в установі, організації, які містять положення, зокрема, про: надання працівниками інформації щодо наявних у них зв’язків з фізичними особами, місце постійного проживання (перебування, реєстрації) яких знаходиться на території держави-агресора або тимчасово окупованій території України; зобов’язання працівників про нерозголошення інформації з обмеженим доступом, зокрема інформації, що становить державну чи комерційну таємницю, а також про умови роботи з конфіденційною інформацією. Встановлення правил поведінки на підприємствах, в установах, організаціях, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, та/або об’єктах чи операторах критичної інфраструктури є обов’язковим».

Закон готується на підписання Президентом України. Прикінцевими положеннями передбачено, що він набере чинності через три місяці з дня його опублікування.

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Як запобігти безпідставним звинуваченням у мобінгу на роботі: пояснює Інспекція праці
Відповідно до статті 141  Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), роботодавець повинен правильно організувати роботу працівників, створювати умови для ...
Порядок проведення конкурсу на посаду керівника закладу охорони здоров’я змінено
Кабінет Міністрів України схвалив постанову, якою змінив порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я (далі ...
Прийняття на роботу голови первинної профспілкової організації: пояснює ФПУ
СИТУАЦІЯ На «гарячу профспілкову лінію» Федерації профспілок України надійшло питання щодо порядку прийняття на роботу голови первинної профспілкової організації (далі ...