...
Реєструйся

У Вас стажер — оформте з ним трудовий договір!


У листопаді 2016 року інспектори праці Управління Держпраці в Рівненській області позапланово перевірили фізичну особу — підприємця (далі — ФОП).

Під час перевірки в магазині, де здійснює підприємницьку діяльність зазначений ФОП, було встановлено виконання продавцем трудових обов’язків на робочому місці.

Особа пояснила, що з 1 листопада 2016 року проходило стажування за домовленістю з ФОП. Фахівці побачили в цьому факті порушення, адже законодавством стажування працівника на робочому місці без оформлення трудових відносин не передбачено, крім випадків цільового спрямування центрами зайнятості до роботодавців безробітних, які перебували на обліку. На підставі виявленого був складений Акт, яким зафіксовано факт порушення частину 3 статті 24 КЗпП. Тобто працівник був допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом. У грудні 2016 року були прийняті постанови про накладення штрафу в розмірі 43 500 (сорок три тисячі п’ятсот) гривень.

ФОП звернувся з позовом про визнання постанови неправомірною та про її скасування. Рівненський окружний адміністративний суд у квітні 2017 року позов підприємця задовольнив повністю. Але суд апеляційної інстанції в січні 2018 року скасував це рішення і ухвалив нове, яким у задоволенні позову відмовив.

Колегія суддів прийшла до висновку, що продавець фактично виконувала обов’язки продавця в магазині, в якому здійснює свою підприємницьку діяльність ФОП, без оформлення трудового договору. 30 жовтня 2018 року Верховний Суд в складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду залишив без змін рішення апеляційного суду. Цим була підтверджена правомірність позиції Управління Держпраці в Рівненській області про те, що продавець працювала без оформлення трудового договору.

Завідувач сектором юридичного забезпечення Управління Держпраці в Рівненській області зазначає: громадяни, які мають офіційний статус безробітних, можуть проходити стажування — професійне навчання працівників на виробництві, на тому чи іншому підприємстві за договором між роботодавцем, державним центром зайнятості та майбутнім працівником, який має статус безробітного. Після закінчення стажування підприємство зобов’язується працевлаштувати такого працівника.

У всіх інших випадках роботодавець зобов’язаний оформити працівника на роботу за трудовим договором з першого дня виконання ним трудової функції.

Джерело: За даними ГУ Держпраці в Рівненській області

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...