...
Реєструйся

У яких випадках може бути відмовлено в соціальній відпустці в період дії воєнного стану


ЗАПИТАННЯ

Чи має право на соціальну оплачувану відпустку тривалістю 10 календарних днів працівник, який працює охоронником на підприємстві критичної інфраструктури Донеччини і має дитину з інвалідністю?

 

ВІДПОВІДЬ

Відповідно до статті 19 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки», одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або які усиновили дитину, матері (батьку) особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, одинокій матері, батьку дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, який виховує їх без матері (у тому числі у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, чи одному із прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 Кодексу законів про працю України).

Роз’яснення від експерта проєкту «КАДРОВИК.UA»: Якщо педпрацівниця з відпусткою 56 днів є одинокою матір’ю

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Водночас, відповідно до статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

Чи можна надати працівникові — батьку, який має 4 дітей віком до 15 років, одна з яких є особою з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, додаткову соціальну відпустку за 2 підставами? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Враховуючи зазначене, у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівникові у соціальній оплачуваній відпустці тривалістю 10 календарних днів, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Відповідно до пункту 1 статті 8 Закону України від 16 листопада 2021 року № 1882-IX «Про критичну інфраструктуру», віднесення об’єктів до критичної інфраструктури здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Чи має право працівниця, у якої 3 дітей віком до 15 років і яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на додаткову соціальну відпустку за цей період? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Вас може зацікавити

Джерело: Управління Держпраці

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...