...
Реєструйся

Умови працевлаштування людей з інвалідністю буде змінено


Наша система працевлаштування осіб з інвалідністю, яка ґрунтується на квотному принципі та системі штрафних санкцій, не є ефективною. У Мінсоцполітики вихід з такої ситуації вбачають у розробленому ними законопроєкті № 5344. За словами міністра соціальної політики Оксани Жолнович, прийняття цього законопроєкту в цілому можна очікувати у другому кварталі 2023 року.

Законопроект № 5344 передбачає скасування практики встановлення квот для працевлаштування людей з інвалідністю і пропонує три варіанти для роботодавців:

  • платити безумовний цільовий внесок на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю;
  • самому брати людей з інвалідністю на роботу та отримувати підтримку;
  • купувати продукт у соціальних підприємств, які вже працевлаштували 50 і більше відсотків людей з інвалідністю.

«Сьогодні, за законом, підтримка від держави можлива лише якщо засновником є громадська організація. Тож ми знімаємо це обмеження і кажемо: будь-який роботодавець, який наймає 50 і більше людей з інвалідністю у свій штат, може розраховувати на підтримку, на пільги. Соціально орієнтований бізнес створюватиме нові, соціально захищені робочі місця», — наголосила Оксана Жолнович.

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

Соціальний супровід буде закуповуватися як послуга у громадських організацій, у компаній-надавачів і у приватних агентств зайнятості. Для цього держава формує спеціальний фонд коштів, які спрямовуватимуться виключно на підтримку працевлаштування людей з інвалідністю. Вже сформовано стандарт і вимоги до критеріїв та освітніх компетенцій людей, які будуть надавати супровід.

Зауважимо, що, окрім урядового законопроєкту «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю» № 5344, на розгляді у парламенті перебуває й альтернативний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю» № 5344-д, поданий нардепом Г. Третьяковою.

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Курс «Підвищення кваліфікації кадровиків. ПРОФІ»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...