...
Реєструйся

Усиновлення дитини: чи виплачуватиме ФССУ допомогу


Фонд соціального страхування України (далі — ФССУ) фінансує допомогу по вагітності та пологах незалежно від того, народився малюк у сім’ї чи дитину прийняли до родини.

ФССУ виплатить допомогу для застрахованої особи, яка усиновила дитину протягом двох місяців із дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження.

Період, за який нараховується виплата, становить 56 календарних днів із дня усиновлення або 70 календарних днів у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей. А якщо дитину всиновила особа, віднесена до 1–3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплату нарахують за 90 календарних днів.

Читайте також статтю «Відпустка у зв’язку з усиновленням дитини: надаємо по-новому».

Розмір допомоги обчислюється за загальними правилами — він становить 100 % середнього доходу за кожен день перебування у відпустці по вагітності та пологах.

Для фінансування виплати роботодавець працівника, який усиновив дитину, має опрацювати листок непрацездатності й подати за ним заяву-розрахунок до ФССУ, як і зазвичай.

ФССУ додає, що слідкувати за станом оплати листка непрацездатності, виданого в разі всиновлення, можна онлайн у телеграм-каналі.

Реєструйтеся на відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей».

Джерело: фейсбук-сторінка Фонду соціального страхування України

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...
Коли контролюючий орган відмовляє в укладенні договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування
Згідно з положеннями розділу V Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом ...