...
Реєструйся

В Україні хочуть передбачити компенсації за затримку виплати пенсій і зарплат


Верховна Рада України підтримала за основу законопроєкт «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» (№ 3817; далі — Законопроєкт), яким пропонується платити українським громадянам компенсації за затримку виплат пенсій і заробітних плат. За документ проголосували 247 нардепів.

Законопроєкт розширює перелік видів грошових доходів, за порушення термінів виплати яких громадянам нараховується компенсація. У такі виплати пропонують включити пенсію, щомісячне грошове довічне утримання, соціальні виплати, стипендії, заробітну плату, суму індексації грошових доходів громадян.

У документі прописано і джерела таких виплат. При цьому в пояснювальній записці зазначено, що прийняття закону не призведе до додаткових витрат з держбюджету.

Нагадаємо, що на початку вересня Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді України передбачити для українців компенсації у разі затримки пенсій, зарплат та інших соціальних виплат.

Як раніше повідомляло «РБК-Україна», у липні Законопроєкт підтримав Кабінет Міністрів України і направив його на розгляд до Верховної Ради України.

Так, наприкінці січня Кабмін схвалив аналогічний законопроєкт про компенсації, проте після відставки уряду Олексія Гончарука його зняли з розгляду парламенту.

Матеріали до теми


Пенсія в разі втрати годувальника – військовослужбовця. Особливості призначення для батьків та дружини (чоловіка)
Питання призначення пенсії в разі втрати годувальника за загиблих/померлих військовослужбовців врегульоване Законом України від 9 квітня 1992 року № 2262-XII ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...