...
Реєструйся

Як діятиме система «електронних трудових книжок» та автоматичного призначення пенсії


Уряд хоче запровадити трудові книжки в електронній формі. На Урядовому порталі доступний текст проєкту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі (№ 3623). Які висновки можна зробити з нього?

Проєктом акта, зокрема, передбачається установити п’ятирічний перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника (протягом цього періоду застосовуватиметься як паперова трудова книжка, так й електронна форма уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність працівника з Державного реєстру).

Хочуть визначити, що внесення відомостей про трудову діяльність до Державного реєстру через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України у вигляді сканованих або оцифрованих копій, передбачених законодавством документів (трудової книжки, довідок тощо), здійснюється працівником і роботодавцем із обов’язковим накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Перш ніж переходити до обліку трудової діяльності в електронному вигляді, радимо навести лад у його паперовому варіанті, рекомендуємо уважно вивчити статтю Вікторії Ліпчанської «ВІДНОВЛЕННЯ ВТРАЧЕНИХ ТРУДОВИХ КНИЖОК: АЛГОРИТМ ДІЙ КАДРОВИКА»

Законопроєктом № 3623 буде установлено, що після внесення відомостей про трудову діяльність працівника до Державного реєстру, роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки йому на руки під підпис, при цьому також передбачено обов’язок роботодавця вносити на вимогу працівника до паперової трудової книжки

Також законопроєктом № 3623 хочуть запровадити можливість автоматичного призначення пенсії (без особистого звернення особи) зі збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. При цьому, якщо особою перенесено призначення пенсії та продовжено перебування у трудових відносинах, розмір її пенсії підвищуватиметься на 0,5–0,75 %. В рамках автоматичного призначення пенсій також передбачено можливість визначення за допомогою програмних засобів Державного реєстру найбільш вигідного варіанту для призначення пенсії, включаючи дату такого призначення.

Для читачів журналу «КАДРОВИК.UA» Лук’янчук Наталія підготувала статтю-інструкцію «Якщо книгу обліку руху трудових книжок загублено або знищено» — передплатити журнал. Читати матеріал у Живому журналі «КАДРОВИК.UA»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...