...
Реєструйся

Як впроваджуватимуть нову модель оплати праці держслужбовців у 2024 році


Засади визначення фонду оплати праці державного органу на 2024 рік встановлено пунктом 14 розділу «Прикінцеві положення» Закону України від 9 листопада 2023 року № 3460-IX «Про Державний бюджет України на 2024 рік», зокрема з урахуванням фактичної чисельності працівників відповідного державного органу станом на 01 липня 2023 року з коефіцієнтом 1,1, але не більше нормативно встановленої чисельності працівників державного органу.

Отже, визначення фонду оплати праці на 2024 рік для всіх органів виконавчої влади, зокрема й місцевих державних адміністрацій, здійснено за єдиними підходами згідно з нормами законодавства. Про це йдеться у листі Мінфіну від 12 грудня 2023 року № 08020-08-6/34382.

 

Згідно із положеннями БКУ розподіл бюджетних асигнувань між розпорядниками бюджетних коштів нижчого рівня належить до повноважень головного розпорядника бюджетних коштів.

Раніше писали: У НАДС обговорили питання запровадження системи оплати праці на основі класифікації посад у 2024 році

Також у Мінфіні зазначили таке:

  1. Скорочення граничної чисельності працівників місцевих державних адміністрацій у проєкті постанови КМУ щодо чисельності працівників державних органів не передбачено.
  2. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 листопада 2016 року № 787 «Про видатки на оплату праці працівників місцевих державних адміністрацій», місцеві державні адміністрації можуть отримувати додаткові кошти з місцевих бюджетів на оплату праці працівників для здійснення ними делегованих згідно із законодавством повноважень органів місцевого самоврядування в обсязі до 50 % затвердженого у Державному бюджеті України на відповідний рік фонду оплати праці працівників місцевих державних адміністрацій, а місцеві державні адміністрації, працівники яких безпосередньо виконують обов’язки та завдання на територіях, які належать до територій відновлення та/або територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, — 100 % фонду оплати праці, затвердженого у Державному бюджеті України на відповідний рік.

Раніше писали: У формі штатного розпису держслужбовців з’явиться нова графа

  1. Постанова Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2023 року № 391 «Деякі питання оплати праці працівників державних органів та органів місцевого самоврядування під час воєнного стану» продовжує діяти, а отже, коефіцієнти 2 та 1,5 й надалі застосовуватимуться до посадових окладів працівників місцевих державних адміністрацій, які безпосередньо здійснюють повноваження на територіях активних бойових дій та можливих бойових дій згідно із переліком таких територій, затвердженим Мінреінтеграції.

 

Про розподіл посад державної служби з урахуванням сімей і рівнів посад, юрисдикції та типів державних органів

Водночас Мінфін нагадує, що Каталог типових посад державної служби і критерії віднесення до таких посад (далі — Каталог), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 жовтня 2023 року № 1109 «Про підготовку до запровадження умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад у 2024 році», передбачає розподіл посад державної служби з урахуванням сімей і рівнів посад, юрисдикції та типів державних органів.

 

Так, Каталог, зокрема, чітко регламентує для посад державної служби категорії «В» наявність трьох фахових рівнів (VII – IX фахові рівні), а пунктом 14 Каталогу визначено, що під час встановлення фахового рівня для посад категорії «В» керівник державної служби в державному органі (керівник державного органу) враховує можливість віднесення посади головного спеціаліста та прирівняних до неї посад до VII (вищого), VIII (середнього) та IX (початкового) фахових рівнів, а посади провідного спеціаліста та прирівняних до неї посад — до VIII (середнього) чи IX (початкового) фахового рівня і те, що вони не можуть бути віднесені до VII (вищого) фахового рівня.

Раніше писали: Для держслужбовців, податківців та директорів держпідприємств знання англійської буде обов’язковим: законопроєкт № 9432

Рішення щодо кількості посад державної служби у відсотках категорії «В» у межах відповідного фахового рівня приймає керівник державної служби в державному органі (керівник державного органу) виключно в межах видатків, передбачених на оплату праці працівників державних органів у законі про Держбюджет.

Отже, керівник державної служби обласної/районної державної адміністрації має забезпечити прийняття виважених управлінських рішень стосовно проведення класифікації посад державних службовців та встановлення фахових рівнів, зокрема й за рахунок перегляду структури відповідної місцевої державної адміністрації.

 

«ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАГАЛЬНОГО ДІЛОВОДСТВА» — курс лекцій в форматі PDF
Зразки • алгоритми • посилання на НПА
Дата випуску: січень 2023

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Передплата

Матеріали до теми


Профспілки звернулися до Уряду щодо підвищення заробітної плати бюджетникам
За ініціативою профспілок працівників освіти, охорони здоров’я, соціальної сфери Федерація профспілки України у свою чергу звернулася до Кабінету Міністрів України ...