...
Реєструйся

Конфедерація роботодавців України про деякі зміни, що очікують на роботодавців у разі прийняття законопроєкту 5344-д


Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, за результатами розгляду проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю від 18 листопада 2022 року № 5344-д, рекомендовано прийняти його у другому читанні та в цілому.

Ми раніше повідомляли, що Міністерство соціальної політики України підтримує прийняття даного законопроєкту, а також висвітлили деякі зміни для роботодавців, що пропонуються законопроєктом.

Конфедерація роботодавців України наголошує на деяких змінах, що очікують на роботодавців у разі прийняття законопроєкту.

Працівник не повідомив про інвалідність: яка відповідальність роботодавця? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Так, для роботодавців запроваджується внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю. Сплачувати внесок та подавати звітність про його нарахування та сплату необхідно буде до Пенсійного фонду України у строки, встановлені законом для подання звітності та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За несплату або несвоєчасну сплату передбачається застосування фінансових санкцій у вигляді пені та штрафів.

При цьому законопроєкт передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце або сплатити вказаний вище внесок.

Встановлюється такий норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю:

  • для роботодавців, які мають у штаті від 8 до 25 працівників — 1 робоче місце, на яке має бути працевлаштована людина з інвалідністю;
  • для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними — 2% робочих місць має бути зайнято працівниками з інвалідністю;
  • для роботодавців, які мають у штаті більше ніж 25 працівників квота для працевлаштування осіб з інвалідністю складає 4% робочих місць.

При цьому норматив вважається виконаним, якщо розмір оплати праці працівника з інвалідністю перевищує мінімальну заробітну плату. До виконанням нормативу зараховується і стажування особи з інвалідністю за умови, що така особа отримує заробітну плату не нижче мінімальної.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: як його визначити, якщо працівники перебувають у відпустці? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA».

Ці вимоги стосуватимуться роботодавців як приватного, так і державного сектору, про це свідчить визначення в законопроєкті терміну «роботодавець» — це «юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, та фізична особа — підприємець, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), контракту про проходження служби або на інших умовах, передбачених законодавством, за винятком цивільно-правових договорів».

Конфедерація роботодавців звертає особливу увагу на те, що запроваджується відповідальність роботодавця, якщо він не забезпечить повернення працівника з інвалідністю на роботу, після того, як з ним трапився нещасний випадок на виробництві. Передбачається, що роботодавець має компенсувати працівнику втрачений заробіток, але не більше ніж за 6 місяців.

Підприємства, за умови дотримання певних критеріїв, визначених законодавством, зможуть набувати статусу підприємства трудової інтеграції осіб з інвалідністю або підприємства захищеного працевлаштування.

Раніше писали:

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Комітет з питань прав людини рекомендував Верховній Раді прийняти за основу два законопроєкти
02 травня 2024 року у форматі відеоконференції відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ...
З 1 травня набувають чинності зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС
Зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, внесені Наказом Мінфіну від 18 березня 2024 року № 133, набувають чинності 1 ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...