...
Реєструйся

Конфедерація роботодавців України про деякі зміни, що очікують на роботодавців у разі прийняття законопроєкту 5344-д


Комітетом Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, за результатами розгляду проєкту Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю на працю від 18 листопада 2022 року № 5344-д, рекомендовано прийняти його у другому читанні та в цілому.

Ми раніше повідомляли, що Міністерство соціальної політики України підтримує прийняття даного законопроєкту, а також висвітлили деякі зміни для роботодавців, що пропонуються законопроєктом.

Конфедерація роботодавців України наголошує на деяких змінах, що очікують на роботодавців у разі прийняття законопроєкту.

Працівник не повідомив про інвалідність: яка відповідальність роботодавця? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Так, для роботодавців запроваджується внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю. Сплачувати внесок та подавати звітність про його нарахування та сплату необхідно буде до Пенсійного фонду України у строки, встановлені законом для подання звітності та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За несплату або несвоєчасну сплату передбачається застосування фінансових санкцій у вигляді пені та штрафів.

При цьому законопроєкт передбачає вибір для роботодавців: або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце або сплатити вказаний вище внесок.

Встановлюється такий норматив для працевлаштування осіб з інвалідністю:

  • для роботодавців, які мають у штаті від 8 до 25 працівників — 1 робоче місце, на яке має бути працевлаштована людина з інвалідністю;
  • для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними — 2% робочих місць має бути зайнято працівниками з інвалідністю;
  • для роботодавців, які мають у штаті більше ніж 25 працівників квота для працевлаштування осіб з інвалідністю складає 4% робочих місць.

При цьому норматив вважається виконаним, якщо розмір оплати праці працівника з інвалідністю перевищує мінімальну заробітну плату. До виконанням нормативу зараховується і стажування особи з інвалідністю за умови, що така особа отримує заробітну плату не нижче мінімальної.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю: як його визначити, якщо працівники перебувають у відпустці? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA».

Ці вимоги стосуватимуться роботодавців як приватного, так і державного сектору, про це свідчить визначення в законопроєкті терміну «роботодавець» — це «юридична особа незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, та фізична особа — підприємець, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту), контракту про проходження служби або на інших умовах, передбачених законодавством, за винятком цивільно-правових договорів».

Конфедерація роботодавців звертає особливу увагу на те, що запроваджується відповідальність роботодавця, якщо він не забезпечить повернення працівника з інвалідністю на роботу, після того, як з ним трапився нещасний випадок на виробництві. Передбачається, що роботодавець має компенсувати працівнику втрачений заробіток, але не більше ніж за 6 місяців.

Підприємства, за умови дотримання певних критеріїв, визначених законодавством, зможуть набувати статусу підприємства трудової інтеграції осіб з інвалідністю або підприємства захищеного працевлаштування.

Раніше писали:

Джерело: Конфедерація роботодавців України

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Порядок проведення конкурсу на посаду керівника закладу охорони здоров’я змінено
Кабінет Міністрів України схвалив постанову, якою змінив порядок проведення конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я (далі ...
Процес проведення перевірок листків непрацездатності пропонується вдосконалити
Кабінетом Міністрів зареєстровано у Верховній Раді проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо ...