...
Реєструйся

Які умови надало МОЗ лікарням для забезпечення лікарів гідною заробітною платою?


Міністерство охорони здоров’я України створило всі механізми, щоб лікарні щомісяця отримували необхідне фінансування.

Зокрема, минулого тижня було ухвалено постанову, що передбачає продовження пакета дофінансування для медичних закладів, які поки неспроможні власним коштом забезпечити виплату базової заробітної плати медикам.

«Ще в перші тижні війни МОЗ ухвалив рішення, яке передбачало створення додаткового пакета в Програмі медичних гарантій для лікарень, які власним коштом не можуть забезпечити виплату заробітної плати лікарям та медичним сестрам. Даний пакет діяв до 31 травня включно. Зараз ми продовжили його до кінця року. Такий крок — це передусім підтримка наших медиків у скрутний час. Адже кожен з них має отримувати гарантовану урядом зарплату», — розповів заступник Міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко.

Також він додав, що керівники медичних закладів мають раціонально використовувати фінансові ресурси та першочергово спрямовувати їх на оплату праці медиків. Фінансова підтримка від держави, яку отримують медичні заклади, діятиме до кінця року.

Окрім цього, змінено підходи до фінансування медустанов. З липня лікарні, які працюють на фронтових, прифронтових та тимчасово окупованих територіях, продовжать щомісяця гарантовано отримувати 1/12 від обсягу річного фінансування. Водночас медичні заклади, що працюють у тилу, отримуватимуть кошти за фактично надані медичні послуги.

Так само змін у системі оплат зазнають заклади первинної медичної допомоги. До кінця року вони отримуватимуть фінансування за кількістю фактично укладених декларацій станом на 1 липня.

Нагадаємо, що у 2022 році уряд встановив розмір базової заробітної плати медикам, який передбачає, що зарплата лікаря має бути на рівні не нижче ніж 20 000 гривень, а медичної сестри — 13 500 гривень.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

 

Матеріали до теми


Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...