...
Реєструйся

За яку травму можна отримати компенсацію


Верховний Суд роз’яснив, коли нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом.

Суть справи: медсестра отримала травму внаслідок того, що намагалась полагодити двері у своєму відділенні. Вона вказала, що це потрібно було для недопущення проникнення тварин та витоку тепла з приміщення. За результатами розслідування комісія вирішила, що цей нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом. Постраждала оскаржила це рішення, мотивуючи позов тим, що травма відбулася внаслідок виконання її трудових обов’язків.

Місцевий та апеляційний суди позов задовольнили.

Колегія суддів Цивільного суду ВС погодилась із таким висновком.

Верховний Суд зазначив, що вказані дії позивачки були необхідні для виконання її трудових обов’язків, оскільки медсестра, серед іншого, повинна здійснювати прибирання, забезпечувати санітарно-гігієнічний та протиепідемічний режим.

Окрім того, відповідно до підпункту 7 пункту 15 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві затвердженого постановою КМУ від 30 листопада 2011 року № 1232 обставинами, за яких нещасний випадок визнається таким, що пов’язаний з виробництвом, є також виконання дій в інтересах підприємства, наприклад:

— запобігання виникненню аварій або рятування людей та майна підприємства,

— будь-які дії за дорученням роботодавця;

— участь у спортивних змаганнях, інших масових заходах та акціях, які проводяться підприємством.

Матеріали до теми


Періодичність психіатричних оглядів залежатиме від виду діяльності працівників
Деякі категорії осіб для виконання окремих видів діяльності мають періодично (кожні 12 місяців) проходити психіатричний огляд. Це часом ускладнює виконання ...