...
Реєструйся

Закон щодо ведення електронних трудових і звітування про працевлаштування осіб з інвалідністю набрав чинності


6 листопада 2022 року набув чинності Закон України від 18 жовтня 2022 року № 2682-IХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю».

Цим Законом, зокрема, вносяться зміни до частини другої статті 20 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, з метою обліку в електронній формі відомостей про трудову діяльність працівника страхувальник подає відомості про працівника щодо переведення на іншу роботу (посаду), звільнення, поновлення на роботі, призупинення / поновлення дії трудового договору, а також про присвоєння, зміну або позбавлення рангу, розряду, класу, звання, категорії, складення присяги, належності або неналежності осіб, які працюють, у тому числі підприємців, або забезпечують себе роботою самостійно, до професійних спілок та/або до осіб, які підлягають обов’язковим медичним оглядам.

Персоніфіковані відомості в разі їхньої відсутності в реєстрі застрахованих осіб, а також у разі зміни або уточнення зазначених відомостей подаються через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України з дотриманням вимог Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» і Закону України від 5 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Окрім того, Законом скасовується звітування роботодавців про працевлаштування осіб з інвалідністю. Цей обов’язок виконуватимуть територіальні відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, які отримуватимуть необхідні дані з Державного реєстру.

Замовляйте унікальне тематичне видання «Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск № 3′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA».

Джерело: ЛІГА:ЗАКОН Бізнес

Матеріали до теми


Бронювання працівників: роз’яснення юриста
Попри те що захист держави — це конституційний обов’язок громадян України, законодавець передбачив для певної категорії громадян можливість не виконувати ...
Про строки виплати одноразової допомоги в разі настання нещасного випадку на виробництві
Одноразова допомога потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві виплачується в місячний строк з дня визначення медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) стійкої ...