...
Реєструйся

Зарахування періоду навчання до страхового стажу


Страховий стаж — це період, протягом якого людина підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за який щомісяця сплачено страхові внески.

Поняття «страховий стаж» запроваджено Законом України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон № 1058), який набув чинності 1 січня 2004 року.

Періоди трудової діяльності зараховуються до страхового стажу при обчисленні пенсії за періоди до 1 січня 2004 року згідно із Законом України від 5 листопада 1991 року № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення», а після 1 січня 2004 року — Законом № 1058.

Водночас до страхового стажу прирівнюється весь трудовий стаж, набутий до 1 січня 2004 року. Зокрема, періоди навчання за денною (очною) формою у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах із підготовки кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі й клінічній ординатурі.

Після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховується час навчання лише за умови добровільної сплати єдиного соціального внеску.

Час навчання підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками й іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання.

Джерело: Урядовий портал

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...