...
Реєструйся

Зарплати жінок менші за зарплати чоловіків на 25 %


Сьогодні в Україні існує значний розрив в економічній спроможності між жінками та чоловіками. Як наслідок, зарплати жінок менші за зарплати чоловіків на 25 %.

Про це заявив заступник Міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Ніжинський під час круглого столу на тему: «Забезпечення гендерної рівності: моніторинг виконання Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок та Пекінської декларації і Платформи дій».

«Зберігається високий рівень ґендерної сегрегації на ринку праці. Поширене дискримінаційне ставлення роботодавців до працівниць-жінок як на рівні працевлаштування, так і кар’єрного зростання. Це зумовлює як розрив у розмірі заробітної плати у розмірі 25 %, так і нерівні можливості отримання доступу до економічних ресурсів, а також відмінності в якісних характеристиках зайнятості і соціальному статусі жінок і чоловіків», — заявив Сергій Ніжинський.

За словами заступника Міністра, для України важлива реалізація Пекінської платформи дій та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок, зокрема, побудова ефективної системи протидії насильству, підтримки вразливих груп жінок із дотриманням найкращих інтересів дитини.

«Основними пріоритетами у прискоренні прогресу щодо ґендерної рівності визначено задачі по Цілях Сталого Розвитку до 2030 року, а саме:

• викорінення насильства проти жінок та дівчат,

• участь у політичній діяльності,

• право на працю і права на робочому місці

• зниження ризику лих і відновлення сталості з урахуванням ґендерних аспектів

•  неоплачуваний догляд та домашня робота/угоди щодо роботи і особистого життя (наприклад, оплачувана відпустка по вагітності і пологах або відпустка по догляду за дитиною, послуги по догляду)», — наголосив Сергій Ніжинський.

Довідково:Введення квот щодо представництва осіб однієї статі у списках кандидатів у депутати в Парламент та місцеві ради, призвело до незначного збільшення представництва жінок у Парламенті (на 3 %) та у місцевих радах (на 2 %), політичне представництво жінок залишається диспропорційно низьким: 12 % (за результатами 2015 року) у Парламенті, 15 % в обласних радах, 24 % в районних радах, 28 % у міських радах. Проте, ситуація змінилась на краще за результатами виборчої кампанії до Верховної Ради України 2019 року — кількість жінок у складі Верховної Ради України становить 20,52 %.

Матеріали до теми


Про підвищення розміру мінімальної заробітної плати
Мінімальна заробітна плата – це встановлений законом мінімальний розмір оплати праці за виконану працівником місячну (годинну) норму праці. Мінімальна заробітна ...