...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс листопадового номера 2023 року


У Живому журналі доступний листопадовий випуск видання «КАДРОВИК.UA» № 11, 2023.

Проконсультуватися з нашими експертами можна за допомогою зручних сервісів: телефонні, письмові чи онлайн консультації. А також можна замовити кадровий аудит і послуги з військового обліку.

З питань придбання послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску, зокрема:

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Працівник, який перебуває у відрядженні за кордоном, відмовляється від подальшої роботи: дії роботодавця

Підприємства, установи, організації (далі — підприємство) за потреби можуть в установленому порядку направляти працівників у відрядження. Такі поїздки можуть здійснюватися як у межах України, так і за кордон. Якщо стосовно  відряджень у межах України запитань, як правило, виникає менше, то з відрядженнями за кордон складніше. Це, зокрема, пов’язано з тим, що до нормативно-правових актів, якими регулюються питання виїзду працівників за кордон, оплати поїздок, визначення суми кошторису тощо, неодноразово вносилися зміни.

 

Приймаємо на роботу ВПО: умови та порядок

Згідно зі статтею 1 Закону України від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» (далі — Закон № 1706) внутрішньо переміщеною особою (далі — ВПО) є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах і має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання в результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

 

Надбавки при неповному робочому часі: як правильно їх обчислювати

СИТУАЦІЯ: Працівника прийнято на роботу на умовах неповного робочого часу (4 год. на день). За високі досягнення у праці йому планується виплачувати надбавку. Як правильно обчислити суму такої виплати: від посадового окладу (100 %) чи від його половини?

 

Робота за межами встановленої тривалості робочого часу: надурочні роботи та робота на умовах ненормованого робочого дня

  • У яких випадках застосовуються надурочні роботи?
  • Яким категоріям працівників можна встановити ненормований робочий день?
  • Як компенсуються відповідні «перепрацювання»?
  • Як відобразити їх у табелі обліку використання робочого часу?

 

ГАЛУЗЕВІ ОСОБЛИВОСТІ

Освітні рівні працівників: для посад і професій

На підставі яких нормативно-правових актів визначаються освітньо-кваліфікаційні рівні?

Чи можна призначити працівника на посаду, якщо він не має відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня?

Як правильно визначити кваліфікаційні вимоги до посади, якщо для неї не розроблено кваліфікаційної характеристики?

 

СОЦІАЛЬНЕ СТРАХУВАННЯ

Строки опрацювання та оплати електронного листка непрацездатності

  • У який строк роботодавець має призначити та обчислити страхову виплату за «лікарняним»?
  • У який строк потрібно оформити та подати заяву-розрахунок?
  • У який строк фінансується заява-розрахунок?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Виплати працівникові за період виконання обов’язків з територіальної оборони: оподаткування та сплата ЄСВ

СИТУАЦІЯ: Доброволець територіальної оборони постійно задіяний у добровольчому формуванні територіальної громади. Підприємство, на якому працює зазначений працівник, не сплачує ЄСВ. Чи правомірно це в умовах воєнного стану?

 

Визначення компенсації за невикористану відпустку при звільненні працівника, який перебував у відпустці без збереження зарплати на період дії воєнного стану

Відповідно до частини першої статті 83 КЗпП та частини першої статті 24 Закону № 504 у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

 

Визначення вихідної допомоги при звільненні працівника, який перебував у відпустці без збереження заробітної плати, в умовах воєнного стану

Питання звільнення працівників регламентовано КЗпП. Натомість КЗпП не урегульовано питання звільнення працівників в умовах воєнного стану. Особливості трудових відносини працівників підприємств, установ, організацій (далі — підприємство) зокрема стосовно їхнього звільнення, у період дії воєнного стану визначає Закон № 2136.

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 11, 2023

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Чи може бути головою профспілки медичний директор лікарні?
Закон України від 15 вересня 1999 року № 1045-XIV «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (далі — Закон ...
Боротьба з безробіттям по-вінницьки: залучення до суспільно корисних робіт
У Вінниці безробітних залучатимуть до суспільно корисних робіт. Таким чином місто запускає новий проєкт щодо працевлаштування. Про це повідомляє Вінницька ...