...
Реєструйся

Живий журнал «КАДРОВИК.UA»: анонс жовтневого номера 2023 року


У Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 10, 2023 — відповіді експертів на запитання читачів, розгляд кейсів з трудового права, поради з питань професійної класифікації, аналіз законодавства, зразки документів, зручний кадроконспек тощо.

З радістю повідомляємо, що вже доступна електронна кадрова система «КАДРИ.UA». Переходьте за посиланням, щоб дізнатися подробиці.

Нагадуємо, що проконсультуватися з нашими експертами можна за допомогою зручних сервісів: телефонні, письмові чи онлайн консультації, а також — кадровий аудит і послуги з військового обліку.

З питань придбання послуг і передплати: 0 (800) 219-977.

 

Читайте у свіжому випуску, зокрема:

 

ПРАВОВА ПОЗИЦІЯ

Чи можна надати вихідний день працівникові наступного дня після прибуття з відрядження?

СИТУАЦІЯ: Працівник перебував у відрядженні за кордоном, їхав за кермом туди й назад. Працює водієм, тож йому складно вийти наступного дня на роботу. Чи можна надати вихідний день працівникові наступного дня після прибуття його з відрядження, якщо за графіком він має стати до роботи?

 

Працівник не повідомив про інвалідність: яка відповідальність роботодавця?

СИТУАЦІЯ: Працівник при працевлаштуванні не повідомив про свою інвалідність. Чи нестиме роботодавець відповідальність? Які документи мав надати такий працівник, влаштовуючись на роботу?

 

Виконання працівником обов’язків кількох тимчасово відсутніх працівників

СИТУАЦІЯ: Працівник виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника. Чи можна покласти на нього виконання обов’язків ще одного відсутнього працівника?

 

У чоловіка дві дитини від різних шлюбів: чи має він право на соціальну відпустку на дітей?

СИТУАЦІЯ: У працівника (чоловіка) 2 дитини від різних шлюбів. Одна з ним не проживає. Чи має він право на соціальну відпустку на дітей? Колишня та нинішня жінки не використовували цю відпустку, оскільки у них по 1 дитині! І чи має значення з ким проживає дитина?

 

Чи правомірний наказ про скасування призупинення для жінки з двома дітьми, яка виїхала за кордон?

СИТУАЦІЯ: Жінка з двома дітьми (5, 9 років) з початку повномасштабного вторгнення виїхала за кордон. На роботі вона написала заяву щодо призупинення трудових відносин на час воєнного стану. Наразі їй у месенджер надіслали наказ про скасування призупинення і обов’язок стати до роботи з визначеної дати. Чи має правову підставу ця вимога, якщо жінка не зможе стати до роботи до закінчення воєнного стану? Чи є якісь інші варіанти дій  у цій ситуації?

 

ПРОФЕСІЙНА КЛАСИФІКАЦІЯ

Працівник виконує роботи з комплексного обслуговування території: добираємо назву професії

СИТУАЦІЯ: У штатному розписі підприємства професію двірника вказано як «Робітник з комплексного утримання території» (робітник КУТ) з кодом КП 9162. Водночас у КП містяться такі професійні назви робіт, як «Двірник» і «Робітник з комплексного прибирання та утримання будинків з прилеглими територіями» з кодом КП 9162. Чи правильною буде назва професії у штатному розписі чи вона має точно відповідати КП?

 

ДЕРЖСЛУЖБА: КАДРОВІ АСПЕКТИ

Новий Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування»: основні зміни

  • Які посади в органах місцевого самоврядування передбачено Законом № 3077?
  • На які категорії та підкатегорії вони поділяються?
  • Які ранги присвоюються у межах відповідної категорії посад?
  • Яких змін зазнала система оплати праці службовців місцевого самоврядування?

 

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Оплата листків непрацездатності з урахуванням графіка роботи працівника

  • Як правильно оплачувати «лікарняний», виданий працівникові після закінчення робочого дня?
  • Які особливості оплати «лікарняного», якщо працівник працює змінами або за вахтовим методом?
  • Як табелювати працівника у разі, коли період тимчасової непрацездатності припадає на вихідні, святкові або неробочі дні?

 

МЕНЕДЖМЕНТ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ

Зміни у розрахунку компенсації за невикористані дні відпустки

СИТУАЦІЯ: Працівник звільняється посеред робочого року — 1 жовтня 2023 року. Чи потрібно у зв’язку зі змінами в обчисленні середньої заробітної плати, визначаючи середню заробітну плату для компенсації за невикористані дні відпустки, ділити дохід на 365 днів?

 

Обчислення середньої заробітної плати для надання матеріальної допомоги

СИТУАЦІЯ: Працівник працював менше 12 місяців. Як обчислювати середню заробітну плату для надання матеріальної допомоги?

 

СУЧАСНЕ ДІЛОВОДСТВО

Візи у наказах з основних і кадрових питань підприємства

  • Якими нормативно-правовими актами передбачено обов’язковість візування наказів з основних питань діяльності підприємства та наказів з кадрових питань?
  • Хто з посадових осіб підприємства повинен візувати накази та в якій послідовності?
  • Яким чином відбувається візування проєктів електронних наказів у системі електронного документообігу?

 

МОБІЛІЗАЦІЙНА ПІДГОТОВКА

Куди подавати звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані?

СИТУАЦІЯ: Підприємству треба подати звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані? Куди його подавати?

 

Яку чисельність заброньованих показувати в звіті щодо бронювання?

СИТУАЦІЯ: Працівники звільнені, але витяги з наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаного, не отримали. Яку чисельність заброньованих показувати в звіті щодо бронювання? За списком заброньованих більше, ніж видано витягів фактично.

 

Чи потрібно підприємству відправляти повідомлення до ТЦК та СП про відстрочку військовозобов’язаного?

СИТУАЦІЯ: Військовозобов’язаний отримав відстрочку з ТЦК та СП, де перебуває на військовому обліку. Чи потрібно підприємству відправляти повідомлення про зміну облікових даних (довідка про відстрочку) в той же ТЦК та СП (за місцем приписки військовозобов’язаного)?

 

А також:

 

Докладніше — у Живому журналі «КАДРОВИК.UA» № 10, 2023

 

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Матеріали до теми


Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
Алгоритм подання роботодавцями трудової книжки на оцифрування
Роботодавці подають трудові книжки працівників на оцифрування на порталі portal.pfu.gov.ua Першочергово подаються відомості про осіб, які найближчим часом набувають права ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...