...
Реєструйся

Зміни у питаннях надання відпусток, компенсації за відпустку для тих, хто походить чи проходив військову службу


Нагадуємо, що 24 грудня 2023 року набув чинності Закон України від 22 листопада 2023 року № 3494-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань», яким змінено деякі норми законодавства, що регулюють питання надання відпусток, компенсації за відпустку для призваних на військову службу, надання відпустки після звільнення з військової служби тощо.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Компенсація за відпустки для призваних на військову службу

За невикористані щорічні відпустки* (ст. 83 КЗпП України, ст. 24 Закону України «Про відпустки») з’явилося нове правило: працівникам, призваним на військову службу, за їхнім бажанням та на підставі заяви виплачується грошова компенсація за всі не використані ними дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Відповідна заява подається не пізніше останнього дня місяця, в якому працівник був увільнений від роботи у зв’язку з призовом на військову службу.

* Регулюється статтею 83 Кодексу законів про працю України, статтею 24 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504).

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

Йдеться про призов на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період або прийнятим на військову службу за контрактом.

 

Відпустка після звільнення з військової служби

Перелік відпусток без збереження заробітної плати, які за бажанням працівника надаються в обов’язковому порядку (ч. 1 ст. 25 Закону № 504) доповнили відпусткою тривалістю до 60 календарних днів для працівників, які стати до роботи після звільнення з військової служби у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Період перебування у цій відпустці, включається до страхового стажу — абзац шостий частини першої статті 24 Закону України від 9 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Джерело: Управління Держпраці

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Електронне бронювання через Дію: середній час здійснення процедури бронювання займає до 15 хвилин
За тиждень, відколи Міністерство економіки, спільно із Міністерством цифрової трансформації запровадили електронне бронювання, ним скористалося вже 55 тисяч людей. Нині ...
Компенсація за невикористану щорічну відпустку за час проходження служби у лавах ЗСУ
ЗАПИТАННЯ Чи може працівник, який повернувся на основне місце роботи після демобілізації, отримати компенсацію за невикористану щорічну відпустку за час ...
Чи є потреба заброньованим працівникам проходити ВЛК?
Військовозобов’язаним громадянам, яких забронювали від мобілізації, не потрібно проходити військово-лікарську комісію. Про це заступниця директора департаменту з розвитку електронних послуг ...