...
Реєструйся

Чи може роботодавець відмовити у наданні щорічної відпустки працівнику протягом двох років підряд: роз’яснення Держпраці


Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці пояснює, що роботодавець у період дії воєнного стану може відмовити у наданні працівнику відпустки протягом двох років підряд, але у випадках, коли працівник працює на об`єкті критичної інфраструктури.

Умовами частини першої статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» передбачено, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні будь-якого виду відпусток (крім відпустки у зв’язку вагітністю та пологами та відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Тривалість щорічних відпусток залежно від категорії працівників – інфотека у журналі «КАДРОВИК.UA»

Перелік об`єктів, що належать до критичної інфраструктури, визначені Законом України від 16 листопада 2021 року № 1882-ІХ «Про критичну інфраструктуру».

Відповідно до статті 79 Кодексу законів про працю України черговість надання відпусток визначається графіками, які затверджуються роботодавцем.

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніш як за два тижні до встановленого графіком терміну.

Щорічна основна відпустка збільшеної тривалості: особливості надання – інфотека у журналі «КАДРОВИК.UA»

У разі перенесення щорічної відпустки новий термін її надання встановлюється за згодою між працівником і власником або уповноваженим ним органом (ст. 80 Кодексу законів про працю України).

Таким чином, роботодавець може відмовити працівнику у наданні щорічної відпустки поза строками, визначеними графіком відпусток.

Від редакції:

Звертаємо увагу, що заборона відмови роботодавця у наданні відпустки працівнику протягом двох років підряд визначена частиною сьомою статті 79 та частиною п’ятою статті 80 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), а також частиною п’ятою статті 11 та частиною другою статті 12 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504). Так, невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка і забороняється ненадання щорічних відпусток повної тривалості протягом двох років підряд, а також ненадання їх протягом робочого року особам віком до вісімнадцяти років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами чи з особливим характером праці.

Проте частиною першою статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі — Закон № 2136) визначено, що у період дії воєнного стану роботодавець може відмовити працівнику у наданні невикористаних днів щорічної відпустки та норми частини сьомої статті 79 КЗпП та частини п’ятою статті 80 КЗпП, а також частини п’ятої статті 11 та частини другої 12 Закону № 504 не застосовуються. Уточнення, що ці норми не застосовуються тільки для працівників, які залучені до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури немає, а відповідно вони не застосовуються для всіх працівників будь-якого підприємства.

Отже, роботодавець у період дії воєнного стану може відмовити у наданні саме невикористаних днів щорічної відпустки працівнику протягом двох років підряд незалежно від того, чи залучений він до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці


Вас також може зацікавити:

 

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Звільнення працівника після відпустки, наданої «авансом»: як утримати зайві нарахування
Непоодинокими є випадки, коли працівник звільняється після відпустки, яка була йому надана «наперед», тобто за період, який він ще не ...
Чи нараховується грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки працівникам, прийнятим на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, нараховується. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також ...