...
Реєструйся

Чи є правомірним встановлення випробувального терміну для ВПО в період дії воєнного стану?


Ситуація:

Працівник, котрий переїхав із тимчасово окупованої території до Запоріжжя, знайшов роботу в закладі торгівлі. Він поцікавився в посадовців управління інспекційної діяльності у Запорізькій області, чи мав право роботодавець встановлювати йому випробувальний термін.

 

Чи можна при прийнятті на роботу встановити працівникові строк випробування більш ніж 3 місяці? Який порядок звільнення працівника в разі непроходження випробування? – читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Роз’яснення Держпраці:

Інспектори пояснили, що відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України для внутрішньо переміщених осіб випробування при прийнятті на роботу не встановлюється.

Проте в період дії воєнного стану ця норма не застосовується, й під час укладання трудового договору умова про випробування може бути встановлена для будь-якої категорії працівників, що визначено частиною другою статті 2 Закону України від 15 березня 2022 року № № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

Писали також:

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці

Сервіс «ГАРЯЧА ЛІНІЯ» для кадровика

Матеріали до теми


Як наймати штат, коли всі хочуть працювати віддалено, а вам потрібні працівники в офісі?
Хоч дистанційна робота є дуже популярною, деякі компанії все-таки хочуть наймати працівників для роботи в офісі. Це може бути пов’язано ...
Чи подавати повідомлення до органів ДПС про прийняття учня на виробничу практику?
Для проходження виробничої практики слухачами професійно-технічних закладів (далі – ПТНЗ) ці заклади освіти укладають відповідні договори із підприємствами, установами та ...
Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...