...
Реєструйся

Чи здійснюється оплата за листками непрацездатності під час простою?


У зв’язку з відсутністю необхідних для виконання роботи організаційних або технічних умов, особливо під час бойових дій, на підприємстві може бути запроваджено тривалий період простою. У такому разі працівники не виконують свою роботу, а цей період оплачується в розрахунку не нижче від двох третин установленого окладу.

Питання оплати за листками непрацездатності під час простою спільно обговорили представники Міністерства соціальної політики, Міністерства економіки України, Державної служби України з питань праці та Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ). За результатами обговорення Мінсоцполітики було напрацьовано відповідне роз’яснення від 5 липня 2022 року № 6700/0/2-22/45, з урахуванням якого узгоджено наступну спільну позицію відомств щодо наявності підстав для виплати допомоги по тимчасовій непрацездатності працівникам, які захворіли під час простою.

Курс «Зміни законодавства: оптимізація трудових відносин»

Якщо працівник під час простою зобов’язаний дотримуватися трудового розпорядку або в нього настало право на відпустку по вагітності та пологах, допомога по тимчасовій непрацездатності надається за всі дні непрацездатності, за які працівник втрачає оплату.

В інших випадках, якщо під час тривалого простою працівник не підпорядковується правилам внутрішнього трудового розпорядку, підстави для оплати за листками непрацездатності як коштом роботодавця, так і коштом ФССУ відсутні.

Рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення працівнику під час простою приймає комісія із соціального страхування підприємства у зв’язку з відсутністю втрати доходу через тимчасову непрацездатність.

Водночас оскільки оплата простою не з вини працівника віднесена до гарантійних і компенсаційних виплат фонду додаткової заробітної плати як оплата за невідпрацьований час, у разі хвороби працівника, у якого відсутнє право на оплату за листком непрацездатності, за ним зберігається оплата простою в розрахунку не нижче від двох третин встановленого окладу.

Замовляйте добірку від редакції журналу «КАДРОВИК.UA» «Простій у воєнний час: оформлення й оплата».

Джерело: Фонд соціального страхування України

Матеріали до теми


Чи виплатить ПФУ допомогу на поховання у разі загибелі мобілізованого
Посадовці ПФУ у своєму листі від 21 березня 2024 року № 2800-030401-8/17515 надали роз’яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ ...
Коли слід припинити виплату середнього заробітку мобілізованому працівникові після загибелі, якщо така виплата зберігалася після 19.07.2022 р.
Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю України (в редакції, що діяла до 19.07.2022; далі — КЗпП) за працівниками, ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...