...
Реєструйся

Читайте в газеті «Кадри і зарплата» № 14, 2018


Заміна щорічної відпустки грошовою компенсацією та право працівників на отримання компенсації
Як показує практика, працівники підприємств не завжди використовують усі дні щорічних і додаткових відпусток. Іноді вони бажають отримати за них грошову компенсацію. Чи можна замінити відпустки грошовою компенсацією? Чи працівники можуть отримати компенсацію за невикористані дні відпустки лише при звільненні з роботи?

Запитання-відповіді в рубриці «Треба так»

• Чи можна звільнити працівника — батька дитини, що перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (мати дитини працює), у разі закінчення строкового договору?

• На підприємстві у вихідний день оголосили суботник із нагоди 25-річчя від дня заснування. Чи є участь працівників у такому заході обов’язковою? Чи можна застосувати стягнення до тих працівників, які не прийшли на суботник? Чи вважається невихід на суботник прогулом?

• Працівниця написала заяву про звільнення за власним бажанням 2 липня (у понеділок) і мала відпрацювати 2 тижні. Чи можна звільнити за власним бажанням працівницю у неділю 15 липня (цей день є вихідним як для працівника, так і для підприємства) за статтею 38 КЗпП?

• На підприємстві змінився режим роботи. Робочий день 27 липня (п’ятниця) перенесли на 21 липня (субота). Усі працівники підприємства були під підпис ознайомлені з такою зміною за 2 місяці. Якщо працівник іде у відпустку з 23 липня, чи повинен він працювати 21 липня?

Жінка-працівниця, що має дитину віком 10 років, пішла у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, після закінчення якої взяла щорічну основну відпустку тривалістю 24 календарних дні. Чи має така працівниця право на відпустку за статтею 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР як мати, що має двох дітей до 15 років, тривалістю 10 календарних днів?

• Працівник прогуляв 1 день. Наступного дня повідомив про те, що захворів, і згодом надав листок непрацездатності. Чи потрібно оплачувати такому працівникові листок непрацездатності?

Джерело: «Кадри і зарплата»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...