...
Реєструйся

Держпраці вказала, як безпечно проводити весняно-польові роботи в умовах карантину


Весна — гаряча пора для робітників сільськогосподарських підприємств і одна з найбільш травмонебезпечних. Це зумовлено максимальним напруженням під час роботи, що часто призводить до помилкових дій, які можуть коштувати людині життя.

Здебільшого польові роботи виконуються на значній відстані від центральної садиби, через що знижується контроль за безпекою працівників з боку адміністрації господарства. У цих умовах підвищується особиста відповідальність механізаторів за проведення робіт. Усе це об’єктивно збільшує ймовірність травматизму, особливо при недотриманні правил охорони праці.

Нагадуємо і роботодавцям, і працівникам сільськогосподарських підприємств вимоги безпеки при сівбі зернових та технічних культур:

— необхідно влаштувати подвійну сигналізацію, яка повинна бути справною і забезпечувати надійний зв’язок між сіячем і трактористом-машиністом;

— кожну сівалку в агрегаті має обслуговувати один сіяч;

— заправляти сівалки насінням і добривами потрібно механізованим способом;

— під час руху агрегату кришки насіннєвих ящиків і тукових банок повинні бути закритими;

— на пневматичній сівалці автоматична зачіпка повинна бути справною, відрегульованою і забезпечувати чітке та надійне з’єднання сівалки з трактором;

— підніжна дошка сівалки повинна бути справною, обладнаною запобіжним бортиком, бути чистою і неслизькою;

— підніжна дошка повинна бути шириною не менше 350 мм із запобіжним бортиком висотою 20 мм, шириною 25 мм;

— поручні на кришках зерно-тукового ящика повинні бути гладкими, чистими і надійно закріпленими;

— кришки насіннєвих і тукових банок повинні щільно закриватися, надійно фіксуватися у відкритому і закритому положеннях та вільно відкриватися;

— фіксуючий пристрій повинен унеможливлювати самовільне відкривання кришок під час руху агрегату;

— рух посівних агрегатів на транспортній швидкості із завантаженими ящиками та банками заборонено.

Під час роботи посівного агрегату сіячі повинні дотримуватися таких вимог безпеки і гігієни праці:

— стояти тільки на підніжній дошці і триматися за поручні;

— не сходити з агрегату під час його маневрування;

— не пити воду, не їсти, не палити на робочих місцях;

— не торкатися незахищеними руками до протруєного насіння;

— не провертати руками і ногами зупинені диски сошників.

Матеріали до теми


Виробнича практика учня: що каже ДПС про повідомлення?
Для проходження виробничої практики слухачами професійно-технічних закладів (далі – ПТНЗ) ці заклади освіти укладають відповідні договори із підприємствами, установами та ...
Використання ШІ та цифрових інструментів в системі управління охороною праці в Україні
В умовах війни українські підприємства змушені адаптуватися до нових реалій, впроваджуючи сучасні інструменти для збереження життя та здоров’я працівників. Від ...
Медичні протипоказання: коли працівник може бути відсторонений без збереження зарплати
Якщо працівник не може виконувати свої обов’язки через стан здоров’я, роботодавець має право відсторонити його від роботи на підставі медичних ...
Комплексні заходи з охорони праці: з чого почати і як не забути головне
Комплексні заходи з охорони праці – це заходи щодо досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення наявного ...