...
Реєструйся

Інспектор з праці допоміг одинокій матері змінити графік роботи


СИТУАЦІЯ

Жінка є одинокою матір’ю двох дітей віком 3 і 7 років, що працює прибиральницею виробничих приміщень. Пропрацювавши певний час вона зрозуміла, що не може поєднувати догляд за дітьми з роботою, яка починається о 5 годині ранку. Чи може бути змінено графік роботи жінки з огляду на її ситуацію?

 

РІШЕННЯ

Інспектори з праці радять обговорювати при укладенні трудових договорів з жінками, які мають малолітніх дітей, режими робочого часу та відпочинку.

До інспекції праці звернулася Марина (ім’я змінено), яка просила роз’яснити, як розірвати трудовий договір без відпрацювання двох тижнів через неможливість поєднувати роботу й догляд за дітьми з огляду на графік роботи.

Інспектор з праці ініціював телефонну розмову із роботодавцем Марини, в ході якої, дотримуючись принципів конфіденційності, поцікавився чи працюють на підприємстві одинокі матері, чи обговорюються при укладенні трудових договорів з такими працівниками режими робочого часу та відпочинку, питання відключення електроенергії та як часто залучаються працівники до роботи у нічний час, які заходи вживаються для мінімізації залучення працівників, зокрема жінок з дітьми до роботи у нічний час тощо.

Як з’ясувалося, виробничої необхідності для початку робочого дня Марини о 5 годині ранку немає. Такий графік роботи був встановлений для попередньої працівниці з урахуванням її інтересів і в подальшому не переглядався.

Зразок наказу про встановлення додаткових вихідних за рахунок коштів підприємства
Зразки документів Замовити зразок

Представники роботодавця погодилися обговорити з такими працівниками графіки роботи та внести зміни до трудових договорів.

Через деякий час Марина повідомила інспектору, що роботодавець сам запропонував їй працювати за іншим графіком роботи із початком робочого дня о 9 годині ранку. Звільнятись жінка передумала. 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA» 

Завдяки втручанню інспектора праці одинокій матері вдалося не лише зберегти роботу, а й поєднати її з доглядом за дітьми.

Джерело: Управління Держпраці

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Як визначити розмір виплат мобілізованим працівникам, якщо роботодавець вирішив зберігати ці виплати
Визначення розміру добровільних виплат мобілізованим працівникам можна здійснювати на основі середньої заробітної плати виходячи з виплат за останні 2 календарні ...
Посередникам із працевлаштування за кордоном слід подбати про переліцензування до 14 квітня
Міністерство економіки України нагадало ліцензіатам у сфері посередництва у працевлаштуванні за кордоном, які ще не подали міністерству декларацію щодо ведення ...
Особливості оподаткування військовим збором разової нецільової матеріальної допомоги від роботодавця
Згідно з підпунктом 1.2 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі – ПКУ), об’єктом оподаткування ...
Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика (добірка від «КАДРОВИК.UA»)
Перед кадровиками і бухгалтерами постає завдання правильно оформити всі належні документи на мобілізованого працівника та здійснити гарантовані нарахування. Редакція журналу «КАДРОВИК.UA» випустила ...