...
Реєструйся

Колективні трудові спори можуть розглядатися в судах: Велика Палата ВС


Велика Палата роз’яснила, в яких випадках спори між роботодавцем і профспілкою можуть розглядатися судами.

Суть справи: профспілка звернулась до суду з позовом до компанії про стягнення заборгованості.

Місцевий суд позов задовольнив. Апеляційний же суд скасував це рішення та закрив провадження у справі, вказавши, що справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Велика Палата Верховного Суду із висновком апеляції не погодилась і направила справу для продовження розгляду до апеляційного суду.

Колективні трудові спори — це спори між найманими працівниками, трудовим колективом (профспілкою) і власником чи уповноваженим ним органом, в яких йдеться про зіткнення інтересів сторін трудових правовідносин.

Відповідно до Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)» від 3 березня 1998 року № 137/98-ВР, колективні трудові спори (конфлікти) розглядаються в судовому порядку у таких випадках:

  • розгляд заяви власника або уповноваженого ним органу про визнання страйку незаконним;
  • розгляд заяви Національної служби посередництва і примирення про вирішення колективного трудового спору у передбачених випадках, і коли сторонами не враховано відповідні рекомендації цієї служби;
  • оскарження профспілками неправомірних дій або бездіяльності посадових осіб, винних у порушенні умов колективного договору чи угоди;
  • невиконання роботодавцем обов’язку щодо створення умов діяльності профспілок, регламентованих колективним договором.

Велика Палата ВС вказала, що оскільки сторонами цього спору є первинна профспілкова організація та роботодавець, а спір виник у зв`язку з невиконанням роботодавцем вимог законодавства про працю щодо забезпечення діяльності професійної спілки з питань, віднесених до її повноважень, цей спір є трудовим та віднесений до цивільного судочинства.

Відповідну постанову у справі № 174/580/16-ц ВП Верховного Суду прийняла 26 червня 2019 року.

Зазначимо, що раніше суди відмовляли у розгляді цієї категорії справ, вказуючи, що колективні трудові спори є спорами непозовного провадження, і безпосереднє вирішення в судовому порядку колективних трудових спорів законодавством не передбачено. Таку ж позицію висловив Верховний Суд у справі № 479/58/19.
 

Матеріали до теми


Соціальна відповідальність роботодавця охоплює за певних умов і пенсійне забезпечення колишніх працівників
Соціальна відповідальність роботодавця (його правонаступника) охоплює не лише економічні обов’язки перед працівниками, а й містить соціальну й етичну складову, що ...
Щодо заходів з виконання рішення суду про поновлення працівника на роботі
Згідно зі статті 43 Конституції України, кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він ...