...
Реєструйся

Надання допомоги по вагітності та пологах особі, яка виконує роботи за договором цивільно-правового характеру: лист ПФУ


Право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності мають застраховані особи — громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їхніх сімей, які проживають в Україні, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України (частина перша статті 12 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”; далі — Закон № 1105).

Це право виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

Частиною першою статті 18 Закону № 1105 передбачено, що допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Навчання для кадровиків — семінари, курси, тренінги, вебінари
Індивідуальні курси кадровиків з нуля: 0 (800) 219-977

Відповідно до частини першої статті 22 Закону № 1105 страхова виплата у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), гіг-контракту, іншого цивільно-правового договору та на інших підставах, передбачених законом, призначається та здійснюється за основним місцем роботи (діяльності).

Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах застрахованим особам (у тому числі тим, які здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність та одночасно працюють на умовах трудового договору) надається за основним місцем роботи (діяльності) або за місцем роботи за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Призначення виплат за «лікарняним» на підприємстві: хто і як це має робити — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Згідно з частиною першою статті 23 Закону № 1105, підставою для призначення застрахованій особі допомоги по вагітності та пологах є сформований на основі медичного висновку про тимчасову непрацездатність, листок непрацездатності.

Враховуючи зазначене, а також те, що страховий випадок “вагітність та пологи”, настав в період дії договору цивільно-правового характеру, особа, яка виконувала роботи за договором цивільно-правового характеру, має право на допомогу по вагітності та пологах.

Оскільки нормами чинного законодавства України не передбачено надання особам, які виконують роботи, надають послуги за договорами цивільно-правового характеру, відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, допомога по вагітності та пологах у зазначеному випадку буде надаватися за період з початку страхового випадку і до завершення дії договору цивільно-правового характеру.

Лист ПФУ від 10 травня 2023 року № 2800-030401-8/25868

Оплата «лікарняних» після поновлення дії трудового договору — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Світлана Зарубіна, начальник управління страхових виплат та соціальних послуг  

Раніше писали:

Джерело: ПФУ

Відеокурс «Відпустки працівникам, які мають дітей»

Матеріали до теми


Прийняття на роботу голови первинної профспілкової організації: пояснює ФПУ
СИТУАЦІЯ На «гарячу профспілкову лінію» Федерації профспілок України надійшло питання щодо порядку прийняття на роботу голови первинної профспілкової організації (далі ...
Членські організації ФПУ розробили звернення про захист соціальних прав і гарантій членів профспілок (законопроєкт № 11367)
На заклик Президії ФПУ провести роботу щодо залучення народних депутатів України до підписання законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про ...
Опубліковано огляд судової практики КЦС ВС щодо про колективні договори і угоди
Верховний Суд опублікував огляд судової практики Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду щодо застосування законодавства України про колективні договори ...
Впровадження лікарської резидентури за вузькопрофільними лікарськими спеціальностями
Міністерство охорони здоров’я вперше за історію української медичної освіти запроваджує лікарську резидентуру. Це — етап післядипломної медичної освіти, який триває ...