...
Реєструйся

Нові умови перевірок підприємств і ФОП щодо працевлаштування осіб з інвалідністю


Постановою Кабінету Міністрів України від 02 червня 2023 року № 553 «Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю» (далі — Постанова 553) врегульовано низку питань організації працевлаштування осіб з інвалідністю. Зокрема, змін зазнав Порядок проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2017 року № 70. З 9 червня, коли Постанова № 553 набрала чинності, цей акт іменується як Порядок контролю за виконанням нормативу робочих місць та перевірки підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, щодо виконання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Відповідальність за порушення законодавства щодо захищеності осіб з інвалідністю читайте у спецвипуску від редакції «КАДРОВИК.UA»

Предметом проведення відповідної перевірки визначили виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема шляхом його зарахування.

Для позапланових перевірок за зверненням фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їх) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, більше не потрібне буде погодження з Мінекономіки.

У числі документів, які суб’єкт господарювання зобов’язаний надавати посадовій особі Держпраці, її територіального органу для ознайомлення і перевірки, з’являться відомості про трудову діяльність осіб з інвалідністю з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (якщо будуть відсутні трудові книжки таких осіб).

Гарантії щодо умов праці та відпочинку осіб з інвалідністю — читайте у спецвипуску від редакції «КАДРОВИК.UA»

А замість зведеного звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю для господарського об’єднання та окремі звіти об’єднання та підприємств треба буде демонструвати під час перевірки інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма № 3-ПН).

Ну і до адміністративної відповідальності винних посадових осіб будуть намагатися притягти не лише коли за результатами перевірки встановлено факт невиконання суб’єктом господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, а й у разі неподання до відділень Фонду звіту про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Вас може зацікавити:

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Праця осіб з інвалідністю. Спецвипуск №3′ 2022

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...