...
Реєструйся

Особливості надання відпусток особам з інвалідністю


На відміну від інших працівників, працівники з інвалідністю, які працевлаштувалися та ще не відпрацювали перших шести місяців на підприємстві, можуть скористатися своїм правом піти у щорічну оплачувану відпустку повної тривалості ще до настання шестимісячного строку їх безперервної роботи на цьому підприємстві.

Працівники з інвалідністю, які вже тривалий час працюють на підприємстві, за своїм бажанням мають право піти у щорічну відпустку в зручний для них час — стаття 10 Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі — Закон № 504).

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

 

Тривалість відпустки залежить від групи інвалідності

Чинне законодавство передбачає систему пільг та гарантій працівникам з інвалідністю. Зокрема, це стосується тривалості відпусток. Тривалість відпустки залежить від встановленої групи інвалідності.

Згідно зі статтею 6 Закону № 504, тривалість щорічної основної відпустки для працівників з інвалідністю становить:

  • для I і II груп – 30 календарних днів,
  • для III групи – 26 календарних днів.

Читайте також: Додаткова відпустка батькові дитини з інвалідністю

Таким чином, задля забезпечення трудових прав осіб з інвалідністю законодавство передбачило низку пільг та гарантій, втілення яких на практиці має на меті недопущення дискримінації осіб з інвалідністю на ринку праці та реалізацію їхніх трудових прав у повному обсязі.

Джерело: Північно-Східне міжрегіональне управління Держпраці

Щорічні відпустки: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...