...
Реєструйся

Перехід на електронні трудові книжки: як змінився законопроєкт до другого читання


Законопроєкт про електронні трудові книжки торкається держслужбовців та членів ВРП, проте залишає поза увагою суддів.
Верховна Рада включила в порядок денний законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» (реєстр № 3623 від 10 червня 2020 року).
Його основна ідея полягає в запровадженні обліку трудової діяльності працівника в електронній формі у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (Реєстр застрахованих осіб).
Реформа обліку трудової діяльності працівника передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок, що в перспективі створить можливості для:
— зменшення витрат роботодавців на ведення паперового документообігу;
— спрощення доступу до інформації про набутий стаж працівників для призначення виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, насамперед у випадку тимчасової втрати працездатності;
— врахування даних стосовно освіти та кваліфікації, яку має працююче населення та яку отримують молоді люди, для забезпечення узгодження пропозицій, які існують на ринку праці, та планування підготовки (перепідготовки) фахівців за актуальними напрямками;
— усунення можливих ризиків і негативних наслідків втрати трудової книжки, її фізичного пошкодження, фальсифікації та внесення недостовірних відомостей до цього документа.
Окрім того, ведення трудової діяльності працівника в електронній формі забезпечить необхідні умови для запровадження автоматичного призначення пенсій та соціальних виплат.
Основні правки депутатів, які були враховані до другого читання, полягають у наступному.
При укладенні трудового договору громадянин, який вперше приймається на роботу, буде мати право подати вимогу про оформлення трудової книжки.
На вимогу працівника, який вперше приймається на роботу, трудова книжка оформляється роботодавцем в обов’язковому порядку не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу.
Облік трудової діяльності працівника здійснюється в електронній формі в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування у порядку, визначеному Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 8 липня 2010 року № 2464-VI.
Відповідні записи про навчання також заноситься до цього ж реєстру.

Читайте також: Якщо книгу обліку руху трудових книжок загублено або знищено

Власник або уповноважений ним орган зобов’язаний у день звільнення видати працівникові копію наказу (розпорядження) про звільнення, провести з ним розрахунок у строки, зазначені у статті 116 КЗпП, а також за вимогою працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника.
Власник або уповноважений ним орган на вимогу працівника зобов’язаний вносити до трудової книжки, що зберігається у працівника, записи про прийняття на роботу, переведення та звільнення, заохочення та нагороди за успіхи в роботі.
Для участі у процедурі обрання (призначення) членів Вищої ради правосуддя кандидат на посаду члена Вищої ради правосуддя замість трудової книжки буде подавати відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, копію послужного списку (за наявності).
Копія трудової книжки залишається в переліку документів, які подає кандидат на посаду:
•   члена Рахункової палати;
•    директора Українського інституту книги.
Відомості про складення Присяги державного службовця та посадових осіб місцевого самоврядування вноситимуться замість трудової книжки до Реєстру застрахованих осіб. Але, такі відомості повинні занести в трудову книжку на вимогу такої особи.
До реєстру також занесуть відомості про присвоєння, зміну та позбавлення рангу державного службовця.
Це ж саме стосується і прокурорів.
Для участі в доборі кандидатів на посаду прокурора будуть подаватися відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.
Інформацію про проходження стажування вноситимуть замість трудової книжки до Реєстру застрахованих осіб.
Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника буде вважатися виконаним боржником з дня видання відповідно до  законодавства про працю наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.
Сьогодні для виконання рішення необхідно внести запис до трудової книжки.
Трудові книжки не застосовуватимуться для підтвердження факту звільнення з роботи працівника.
При цьому залишається незрозумілим, чому роботодавець при звільненні працівника не зобов’язується повернути надану йому при укладенні трудового договору трудову книжку у разі, якщо вона була йому передана працівником.
ГНЕУ з сумнівом поставилося до законопроєкту, оскільки запровадження електронного обліку такого масштабу потребуватиме не тільки суттєвих коштів на належне комп’ютерне забезпечення, в тому числі, програмне, але і людських ресурсів для внесення всіх відомостей в електронну базу.

Матеріали до теми


15 квітня спливає строк сплати роботодавцями санкцій за невиконання нормативу по працевлаштуванню осіб з інвалідністю
Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю звертає увагу роботодавців, що 15 квітня 2024 року спливає строк сплати роботодавцями адміністративно-господарських санкцій, нарахованих за ...
ТЦК та СП ігнорує відстрочку заброньованого: чи можна оскаржити в суді?
Вже понад рік діє оновлений порядок бронювання. Він надає можливість бізнесу подавати на бронювання критично важливих працівників і отримувати для ...