...
Реєструйся

Підстави для звільнення у разі відсутності працівника на роботі понад чотири місяці підряд


СИТУАЦІЯ

До Управління Держпраці звернувся керівник ТОВ «Л» (Донецька область), пан Петро. Причина звернення – відсутність працівника, зварювальника 5-го розряду, на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд. Що робити? Як звільняти і взагалі чи можна звільняти? На телефонний зв’язок не виходить, вдома немає, сусіди нічого не знають.

 

КОМЕНТАР

Інспектор праці надала консультацію щодо підстав для звільнення за такими обставинами, а саме наголосила, що для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов’язкові умови:

1) фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;

2) відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому нема значення, з поважної чи неповажної причини відсутній працівник).

Проте порадила все-таки ще раз спробувати встановити місцезнаходження працівника – письмово звернутися до лікарні, де обслуговується такий працівник, подати заяву до Нацполіції.

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»
Формат: запис • Дата проведення: 4 листопада 2022 року

Пан Петро дослухався порад, тим більш що сам турбувався з приводу цієї ситуації. Пошуки дали результат! Справді, працівник, Олександр К. (ім’я змінено), опинився у складній життєвій ситуації, потрапив до лікарні у іншій області, телефон загубив…та йому дуже була потрібна допомога. Він вдячний за небайдужість директору та колегам, які його знайшли, допомогли повернутися до міста, підтримали фінансово.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Вебінар «Звільнення працівника у зв’язку з відсутністю на роботі понад 4 місяці»

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
Звільнення працівника без двотижневого попередження під час дії воєнного стану: інспекція праці надає пояснення
Східне міжрегіональне управління Державної служби України з питань праці інформує, що рішенням Валківського районного суду Харківської області від 15.12.2022 року ...