...
Реєструйся

Планують законодавчо затвердити деякі особливості направлення у відрядження надомних та дистанційних працівників: законопроєкт № 10164-1


У Верховній Раді України 06 листопада 2023 року зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення правого регулювання окремих питань надомної та дистанційної роботи (№ 10164-1).

Законопроєктом передбачено, зокрема, внесення низки доповнень до КЗпП, що стосуються врегулювання направлення у відрядження працівників з надомною та дистанційною формами роботи.

  1. Пропонується, щоб особливості направлення надомних та дистанційних працівників у службові відрядження встановлювалися трудовим договором про надомну/дистанційну роботу.

Чи можна направити у відрядження закордон заброньованого працівника? — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

  1. Законопроєктом передбачено, що при необхідності направлення працівника, що виконує роботу дистанційно, у службове відрядження, працівник зобов’язаний повідомити роботодавця про своє поточне місце перебування будь-яким зручним способом, у тому числі із використанням інформаційно-комунікаційних технологій.
  2. Пропонується, щоб правила щодо виплати компенсацій у зв’язку зі службовими відрядженнями застосовувалися також у разі постійного виконання працівником роботи згідно з укладеним трудовим договором за місцем проживання або в іншому місці (надомна або дистанційна робота), що знаходиться в іншому, ніж роботодавець, населеному пункті, та здійснення поїздок до місцезнаходження роботодавця або в іншу місцевість. У таких випадках пункт вибуття та пункт повернення з відрядження встановлюватимуться роботодавцем за погодженням із працівником під час узгодження маршруту поїздки та зазначатимуться у наказі про відрядження.

Відрядження та «лікарняний» — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Цим законопроєктом також передбачається, що у разі навчання дитини віком до 14 років у закладі загальної середньої освіти за дистанційною формою здобуття освіти (за розпорядчим документом керівника закладу), один з батьків (за їх вибором) може (за погодженням із роботодавцем, якщо це можливо, зважаючи на виконувану роботу, та роботодавець має для цього відповідні ресурси та засоби) працювати на умовах дистанційної роботи на період тривалості такого навчання.

Читайте також: Надомна робота: як правильно організувати? Відповідає Держпраці

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Все про відрядження. Спецвипуск № 3, 2023

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


У які строки працівник має повернути невикористану суму коштів/електронних грошей, виданих на відрядження
Відповідно до пункту 19 розділу II Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...