...
Реєструйся

Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу


Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у вільний час від основної роботи у іншого роботодавця).

Податківці нагадали, що організаційні, правові та фінансові засади функціонування правового режиму Дія Сіті, який запровадили для стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні, зазначені у Законі України від 15 липня 2021 року № 1667-ІХ «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі — Закон № 1667).

Читайте також: Чи оплачується період тимчасової непрацездатності працівнику на роботі за сумісництвом?

Причому у пунктах 2, 3 частини першої статті 5 Закону № 1667 не передбачено поділу працівників резидента Дія Сіті на штатних та за сумісництвом.

Згідно з підпунктом 170.141.2 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), за ставкою 5 %, визначеною у пункті 167.2 ПКУ, оподатковують доходи платника податку — спеціаліста резидента Дія Сіті, які виплачують на його користь резидентом Дія Сіті у вигляді:

  • заробітної плати;
  • винагороди за гіг-контрактом, укладеним у порядку, передбаченому Законом № 1667, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;
  • авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на службові твори.

Читайте також: Чи вести військовий облік працівників, які працюють за сумісництвом: роз’яснення Генштабу

Отже, інформують у ДПС, зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту, слід оподатковувати ПДФО за ставкою 5 % за умови дотримання усіх вимог, визначених пунктом 170.141 ПКУ.

Роз’яснення ДПС із категорії 103.03 розділу «Запитання – відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Акція Оплачуй 9 міс - отримуй 12

Матеріали до теми


Чи оплачується період тимчасової непрацездатності працівнику на роботі за сумісництвом?
Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю за рахунок коштів роботодавця (перші 5 днів) нараховується й виплачується за всіма місцями роботи: ...
Чи вести військовий облік працівників, які працюють за сумісництвом: роз’яснення Генштабу
У листі Міністерства оборони України від 22 березня 2023 року № 32ЗПІ/114 «Щодо військового обліку працівників, які працюють на умовах ...