...
Реєструйся

Щорічна основна відпустка для самозайнятих осіб: новий законопроєкт № 10357


У Верховній Раді України 18 грудня 2023 року зареєстровано проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про відпустки» щодо врегулювання права самозайнятих осіб на отримання відпустки (№ 10357).

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки» (далі – Закон № 504), якими передбачається надати право самозайнятим особам на оформлення щорічної основної відпустки строком один календарний місяць шляхом подання відповідної заяви до органу податкової служби за місцем реєстрації.

Прийняття законопроєкту забезпечить законодавчо визначене право самозайнятих осіб на щорічні основні відпустки, оскільки Закон № 504 регламентує право на відпустки лише для громадян України, які перебувають у трудових відносинах із юридичними особами або працюють за трудовим договором у фізичної особи.

 

Читайте також: Стаж роботи, що дає право на щорічну основну відпустку під час перебування у відпустці у зв’язку з вагітністю і пологами

 

«Податкові канікули» для фізичних осіб — підприємців

Відповідне право для самозайнятих осіб врегульовано лише частково, а саме фізичні особи — підприємці 1 та 2 групи мають можливість призупинити свою діяльність та отримати так звані «податкові канікули» згідно з положеннями Податкового кодексу України.

Скориставшись таким правом на відпустку фізичні особи — підприємці 1 та 2 групи отримують можливість не сплачувати протягом місяця єдиний податок. Щодо самого поняття «відпустка», то воно у положеннях Податкового кодексу України не згадується та вживається суто умовно. Про те, що згадується у нормах Податкового кодексу України доцільніше назвати «податкові канікули» або «податкова відпустка».

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

У свою чергу, фізичні особи — підприємці 3 та 4 групи, а також особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність взагалі позбавлені можливості оформити собі право на відпочинок. Проте, варто зазначити, що право на відпочинок – це конституційне право. Таким чином, законопроєктом пропонується  врегулювати та закріпити на законодавчому рівні право самозайнятих осіб на відпочинок.

До відома! Самозайнята особа — це платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником в межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

 

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Передплата

Карина Снісар
Карина Снісар
експерт проєктів «КАДРОВИК.UA», головний редактор системи «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Комітет з питань прав людини рекомендував Верховній Раді прийняти за основу два законопроєкти
02 травня 2024 року у форматі відеоконференції відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції ...
З 1 травня набувають чинності зміни в Порядку обміну електронними документами з ДПС
Зміни до Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, внесені Наказом Мінфіну від 18 березня 2024 року № 133, набувають чинності 1 ...
Які документи слід узяти в ТЦК для отримання броні та відстрочки
Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-IX »Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової ...