...
Реєструйся

Про мобілізацію жінок і студентів та відстрочку від військової служби


Мобілізація — це справа не тільки ЗСУ, а загальнодержавний процес, каже речник Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки майор Роман Істомін в інтерв’ю для Telegraf.

 

Через широкомасштабне російське вторгнення з 24 лютого 2022 року в Україні було запроваджено воєнний стан, у межах якого відбувається загальна мобілізація. Вона проходить не хвилями, а планомірно і безперервно.

Роман Істомін нагадав, що воюють між собою не просто армії, а держава рф проти України, тому мобілізація — це загальнодержавний процес, тож мобілізації підлягають всі військовозобов’язані громадяни віком від 18 до 60 років.

Раніше писали: МОЗ: військовозобовʼязані жінки-медики і зміни з 1 жовтня

 

Мобілізація жінок

Т. Почнімо, пане майоре, з «жіночого питання». Особливістю нинішнього періоду мобілізації є те, що з 1 жовтня жінки з медичною та фармацевтичною освітою віком від 18 до 60 років зобов’язані стати на облік у центрах комплектування протягом найближчих трьох років, тобто до кінця 2026-го. Але вони й так військовозобов’язані…

Р. І. Одразу скажу, що постановка жінок на військовий облік не має нічого спільного з мобілізацією, оскільки постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів визначена ще в Законі України від 25 березня 1992 року № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу». У пункті 11 статті 1 цього Закону змінювали перелік спеціальностей, але у результаті на сьогодні ми маємо майже те ж саме, що й 31 рік тому — обов’язковому військовому обліку підлягають жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність. Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони, можуть стати на облік за бажанням.

До 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без подання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу їх попереджатимуть, що підприємство буде зобовʼязане повідомити про них територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

 

При цьому військовозобов’язаним жінкам-медикам виїзд за кордон не заборонений. Такі обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців і посадових осіб.

Раніше писали: Військовослужбовці зможуть залишатися на військовій службі понад граничний вік перебування на ній: законопроєкт № 10084

 

Частина жінок має стати на військовий облік: лишилось менше місяця

Т. Чи можуть військовозобов’язаній жінці вручити повістку?

Р. І.  Під час мобілізації жінок примусово не призивають до армії, принаймні поки що. Але вони, безумовно, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час або ж піти на службу добровільно, підписавши контракт.

При цьому більшість осіб жіночої статі, які перебувають на військовому обліку, мають право на відстрочку або звільнення. Зокрема, якщо жінка одна виховує неповнолітню дитину, дитину з інвалідністю чи є мамою трьох дітей.

Якщо у подружжя військовозобов’язаних є на утриманні неповнолітня дитина, то призваним до ЗСУ може бути лише один з батьків. Зазвичай правом на відстрочку чи звільнення користуються жінки. Але якщо дитина в такій родині вже доросла і також підлягає мобілізації, то призвати можуть всіх трьох.

 

Та це в теорії. Адже здебільшого жінки не є військовозобов’язаними, батько дорослого сина може мати букет хвороб або й інвалідність, а син його доглядати. Тобто все дуже індивідуально, життєвих варіацій багато.

Послуги з військового обліку • Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ
Для довідок: 0 (800) 219-977

 

Право на відстрочку vs бажання воювати

Т. Чи підлягають мобілізації родичі загиблих або зниклих безвісти під час воєнних дій?

Р. І. Ні. Згідно із Законом України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі — Закон № 3543), вони не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Т. Хто ще з військовозобов’язаних має право на відстрочку, окрім студентів та учнів ПТУ очної і дуальної форми навчання?

Р. І. Всі пункти щодо відстрочок прописані у статті 23 Закону № 3543. Пункт про освіту звучить так: «Призову на військову службу під час мобілізації на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, наукові і науково-педагогічні працівники вищих навчальних закладів, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів, за умови, що вони працюють відповідно у вищих навчальних закладах, наукових установах та організаціях, загальноосвітніх навчальних закладах за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки».

Загалом цей перелік займає дві сторінки друкованого тексту. В ньому, зокрема, народні депутати, представники деяких професій (поліцейські, працівники органів управління, військових частин, СБУ, розвідки, Нацгвардії, ДПСУ, ДСНС), працівники, які заброньовані за державними органами, підприємствами, установами, організаціями.

Окрім того, особи з інвалідністю, визнані тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я, батьки-одинаки, багатодітні батьки, батьки та опікуни дитини з інвалідністю або тяжкохворої. Право на відстрочку гарантоване визнаним непридатними до військової служби через стан здоров’я або через інвалідність.

Раніше писали: Яким категоріям студентів можуть скасувати відстрочку від мобілізації?

Утім, особи, які мають відстрочку, здебільшого можуть мобілізуватися за власним бажанням.

Т. На який строк можна відстрочити мобілізацію?

Р. І. Строки як такі не передбачені. Це на розгляд територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Якщо, наприклад, надається відстрочка за станом здоров’я, то, зрозуміло, це буде орієнтовний час, потрібний для того, щоб людина вилікувалась. Якщо відстрочка пов’язана з доглядом за хворим членом родини, то зазвичай — на пів року, після чого треба знову з’явитися в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки для звірки даних. Студенти очної форми отримують відстрочку до завершення навчання, але часто — до закінчення навчального року, адже може статися так, що когось відрахують.

Раніше писали: Здобувачі освіти, які навчаються на платній основі зможуть добровільно мобілізуватися та навчатися безкоштовно: законопроєкт № 9672-1

 

Мобілізація восени 2023 року: хто зі студентів має право на відстрочку

Т. Хто має право служити за місцем проживання?

Р. І. Відповідно до частини 2 статті 23 Закону № 3543, деякі категорії населення (а це фактично всі, хто має право на відстрочку) можуть бути мобілізовані лише за їхньою згодою та проходитимуть службу за їхнім бажанням за місцем проживання.

Т. Під час воєнного стану не проводиться призов на строкову службу і так само не проводиться демобілізація солдатів, строк служби яких сплив. Чи можуть вони стати на захист Батьківщини?

Р. І. Мобілізація — це про військовозобов’язаних. А юнаки, які досягли призовного віку (20 років), не є військовозобов’язаними, бо на час війни скасовано строкову службу, відтак вони не можуть бути мобілізованими. Але, якщо мають бажання, можуть підписати контракт. Торік для громадян віком 20-27 років, які з тих чи інших причин не проходили строкову службу, була відновлена ця «опція». Віднедавна вікова планка, як відомо, опущена до 25 років. З цього віку молоді люди переходять з категорії призовників до категорії військовозобов’язаних.

Так само строковики, які не можуть бути звільнені зі служби і не можуть у такому статусі брати участь у бойових діях, можуть підписати контракт із ЗСУ.

Журнал обліку результатів перевірки стану військового обліку
Формат (розмір): 210×297 мм • Обсяг: 60 с.

 

Одній категорії чоловіків буде складніше отримати відстрочку від мобілізації: кого торкнеться

Поповнення втрат

Т. У парламенті 7 вересня зареєстрували законопроєкт № 9672 «Про внесення змін до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Він скасовує відстрочку для студентів 30+, які здобувають другу вищу освіту. Тобто чоловіків цього віку будуть відривати від навчання й мобілізовувати?

Раніше писали: Щодо відстрочки від мобілізації для здобувачів освіти

Р. І.  Звісно, якщо пропозиція буде затверджена.

Т. А які перспективи отримати бойову повістку в чоловіків 58-59 років?

Р. І. Вона зведена практично до нуля. Сенсу в тому мало, щоб призивати людину поважного віку на службу, а через пів року – рік — демобілізувати. Та й стан здоров’я у них уже, як правило, не дозволяє стати в стрій.

Т. Які військові спеціальності сьогодні найзатребуваніші на фронті?

Р. І. Потрібні всі спеціальності. А оскільки зараз у більшості своїй мобілізуються громадяни, які не мають досвіду строкової служби, то вони в навчальних центрах освоюють військові спеціальності з нуля. Найпоширеніша спеціальність у ЗСУ, очевидно, стрілець. Тому, думаю, можна сказати що вона є найзатребуванішою.

Військовий облік: методика ведення. Спецвипуск № 2, 2023
Замовити за вигідною ціною

Джерело: TELEGRAF

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...