...
Реєструйся

Яким категоріям студентів можуть скасувати відстрочку від мобілізації?


У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 9672 від 4 вересня 2023 року, який передбачає внесення змін до статті 23 Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543 «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (далі — Закон № 3543) щодо скасування відстрочки для деяких студентів.

Нагадаємо, що у чинній редакції статті 23 Закону № 3543 передбачено, що відстрочку від мобілізації мають «здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти».

Замовляйте добірку «Мобілізований працівник: алгоритм дій для кадровика. Оновлене видання».

Законопроєктом пропонується, щоб під час мобілізації не призивали: здобувачів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України «Про освіту», якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторантів, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Тобто бачимо, що йдеться про скасування відстрочки від мобілізації для студентів старше 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу й більше.

Читайте також: Обов’язковий військовий облік жінок з 1 жовтня: розвінчання міфів

Депутати пояснюють свою ініціативу тим, що в 2022 році 106 тисяч чоловіків подались на здобуття освіти, яка є нижчою або дорівнює тій, яку вони вже мають. Не став винятком у зазначеній тенденції і поточний 2023 рік. Така практика ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, формування навчальних груп студентами різних вікових поколінь, непослідовність здобуття різних рівнів освіти негативно впливає на рівень національної безпеки і оборони України, деморалізує морально-психологічний стан військовослужбовців, які зі зброєю в руках захищають незалежність, територіальну цілісність України, забезпечують в умовах воєнного стану дотримання прав і свобод громадян України, у тому числі і права на освіту військовозобов’язаним, яким держава вже забезпечила реалізацію права на освіту, а також компрометує систему освіти в Україні перед Українським народом і міжнародними партнерами.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Вас може зацікавити:

Джерело: журнал «КАДРОВИК.UA»

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Мар’яна Винничук
Мар’яна Винничук
головний редактор журналу «КАДРОВИК.UA», експерт проєктів «КАДРОВИК.UA».

Матеріали до теми


У «Резерв+» протягом кількох місяців з’являться нові послуги
Міноборони додає у «Резерв+» зворотний зв’язок для того, щоб люди пріоритезували, який подальший функціонал потрібно запускати у застосунку Мобільний застосунок ...