...
Реєструйся

Про надання допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю


Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю надається на підставі листка непрацездатності, за кошти Пенсійного фонду України починаючи з першого дня необхідності догляду.

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю для догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачується з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше як за 14 календарних днів. Якщо ж така дитина потребує стаціонарного лікування, допомога виплачується застрахованій особі з першого дня за весь час її перебування у стаціонарі разом з хворою дитиною.

Читайте також: Листок непрацездатності зовнішнього сумісника з окупованої території: як оплачувати?

Допомога для догляду за хворим членом сім’ї (крім догляду за хворою дитиною віком до 14 років) надається застрахованій особі з першого дня, але не більш як за 3 календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби члена сім’ї та побутових обставин, – не більш як за 7 календарних днів.

У разі захворювання матері або іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до 3 років або за дитиною з інвалідністю віком до 18 років, допомога по тимчасовій непрацездатності надається іншій застрахованій особі, яка доглядає за дитиною у цей час, з першого дня за весь період захворювання.

Читайте також: Як обчислюють допомогу по тимчасовій непрацездатності педпрацівникам з неповним педагогічним навантаженням: роз’яснення ПФУ

Якщо застрахована особа у період здійснення догляду за хворою дитиною або за хворим членом сім’ї перебувала у щорічній відпустці, додатковій відпустці у зв’язку з навчанням або творчій відпустці, допомога по тимчасовій непрацездатності не надається.

 

Розмір допомоги для догляду обчислюється на загальних підставах і становить від 50 % до 100 % середньої заробітної плати застрахованої особи, залежно від набутого страхового стажу або наявності у неї пільг.

Читайте також: Як оплачувати дні тимчасової непрацездатності, якщо під час перебування у щорічній відпустці працівниця одночасно доглядала за хворою дитиною та хворіла сама?

Джерело: ПФУ

Експрес-курс «Соціальне страхування по тимчасовій непрацездатності»

Матеріали до теми


Механізми оскарження постанов військово-лікарських комісій
Військово-лікарська експертиза відіграє ключову роль у забезпеченні обороноздатності держави та гарантуванні прав військовослужбовців і призовників на належний захист їхнього здоров’я. ...
Кейс для кадровика. Допомога по вагітності та пологах: як її виплата впливає на страховий стаж?
СИТУАЦІЯ Допомогу по вагітності та пологах виплачено в одному місяці. Як нараховувати страховий стаж?   РІШЕННЯ Оплачувана відпустка у зв’язку з ...