...
Реєструйся

Про прийняття працівника у вихідний день


ЗАПИТАННЯ

Чи можна прийняти на роботу працівника у вихідний день, наприклад, 01 жовтня 2023?

 

ВІДПОВІДЬ

Згідно з умовами статті 21 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), трудовий договір є угодою між працівником і роботодавцем, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а роботодавець або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, потрібні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін.

Оформлювати трудові відносини з працівником у вихідний день законодавством України про працю не забороняється.

 

Реорганізація підприємства: дії кадровика
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Керівники підприємств, закладів, установ, фізичні особи — підприємці мають право самостійно встановлювати індивідуальні графіки роботи відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного договору. При цьому вихідні дні можуть не збігатися із загальновстановленими календарними вихідними днями.

Графіки роботи готуються таким чином, щоб тривалість робочого часу працівника за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, як вказано у вимогах статей 50 i 51 КЗпП.

ЩОРІЧНІ ВІДПУСТКИ: планування і надання. Спецвипуск № 4, 2023
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Таким чином, трудовий договір може бути укладено в будь-який день тижня, незалежно від того, будній він чи вихідний.

 

Єдина умова: до початку роботи за укладеним трудовим договором роботодавець повинен направити повідомлення в ДПС про дату початку роботи, тобто оформити наказ про прийняття на роботу працівника у робочий день, наприклад 29.09.2023, що працівник приступає до роботи 01.10.2023.

Кадрова система «КАДРИ.UA» — сучасний інструмент кадрових рішень
0 (800) 219-977 • podpiska@mediapro.com.ua

Від редакції журналу «КАДРОВИК.UA»

Звертаємо увагу, що, згідно з частиною другою статті 67 КЗпП, загальним вихідним днем є неділя, а другий вихідний день при п’ятиденному робочому тижні, якщо він не визначений законодавством, визначається графіком роботи підприємства, установи, організації (далі – підприємство), погодженим із виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства і, як правило, має надаватися підряд із загальним вихідним днем.

Відповідно до статті 68 КЗпП, на підприємствах, де робота не може бути перервана в загальний вихідний день у зв’язку з необхідністю обслуговування населення (магазини, підприємства побутового обслуговування, театри, музеї та інші), вихідні дні встановлюються місцевими радами.

Відповідно до статті 69 КЗпП, на підприємствах, зупинення роботи яких неможливе з виробничо-технічних умов або через необхідність безперервного обслуговування населення, а також на вантажно-розвантажувальних роботах, пов’язаних із роботою транспорту, вихідні дні надаються в різні дні тижня почергово кожній групі працівників згідно з графіком змінності, що затверджується роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства.

Отже, в описаній у запитанні ситуації трудовий договір може бути укладено з працівником у загальний вихідний день (01.10.2023 року – це неділя) лише в тому разі, якщо цей день є робочим для такого працівника, адже у цей день він стає до роботи. Випадки, у яких неділя згідно із законодавством може бути робочим днем для працівника, описані вище.

 

Джерело: Центральний регіон інспекційної діяльності у Дніпропетровській області

Передплата

Матеріали до теми


Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...