...
Реєструйся

Про роботу за сумісництвом


СИТУАЦІЯ

До Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці звернулась працівниця підприємства за консультацією з питанням щодо можливості за бажання працювати за сумісництвом та оплати такої роботи.

 

КОМЕНТАР

Згідно з вимогами статті 102-1 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП), сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця — фізичної особи.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1047-р скасовано наказ Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій», а також постановою Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2022 року № 1306 скасовано постанову Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 року № 245 «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій».

 

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

Зазначеними документами регулювалась робота за сумісництвом, яка не могла перевищувати чотирьох годин на день і повний робочий день у вихідний, а загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не могла перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Наголошуємо, окремим категоріям працівників державного сектору економіки необхідно пам’ятати про обмеження, встановлені Законом України від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII «Про запобігання корупції», винятком яких становить викладацька, наукова і творча діяльності, медична практика, інструкторська та суддівська практика зі спорту.

Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Допомога по тимчасовій непрацездатності працівнику-суміснику — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Управління Держпраці

Кадрова система «КАДРИ.UA»

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Працівник оформлений у резидента Дія Сіті як сумісник: особливості оподаткування його доходу
Контролери пояснили за якою ставкою ПДФО оподатковувати зарплату працівника, який працює у резидента Дія Сіті за сумісництвом на підставі трудового контракту (у ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...