Профілактика коронавірусної хвороби для працівників, які мають роз’їзний характер роботи


Розробляючи та застосовуючи заходи щодо непоширення коронавірусної інфекції COVID-19 під час роботи, серед іншого роботодавцям необхідно приділити належну увагу категорії працівників, які мають роз’їзний характер роботи, тобто працівникам які виконують роботи на об’єктах, розташованих на значній відстані від місця розташування підприємства, у зв’язку з поїздками у неробочий час від місця знаходження підприємства (збірного пункту) до місця роботи на об’єкті й назад, що становить не менше як дві-три години на день.

Поряд із забезпеченням працівників необхідними засобами захисту важливим залишається питання проведення широкої роз’яснювальної роботи з працівниками, що мають роз’їзний характер роботи та часто перебувають у відрядженнях.

Для працівників з роз’їзним характером роботи до потенційних джерел впливу можна віднести тісний контакт з колегами та іншими людьми або дотик до інших поверхонь, до яких торкалася чи обробляла особа, яка має COVID-19.

Основними рекомендаціями для запобігання поширенню вірусу серед працівників з роз’їзним характером роботи є:

— наскільки можливо уникати контакту з людьми, привітальних обіймів і рукостискань. Рекомендована відстань, на якій працівник має триматися від інших людей складає не менше 1,5 м;

— застосування «безконтактного» надання послуг, а також максимальне виключення необхідності тісного контакту з людьми;

— під час надання послуг необхідно обмежувати контакти з поверхнями, до яких часто торкаються;

— в громадських місцях або місцях, де важко вжити заходів соціального відсторонення, носити маски та рукавиці, також періодично їх змінювати;

— періодично протягом дня обробляти руки дезінфекційними засобами або мити їх із милом не менше 20 с;

— дезінфікувати особисті речі (телефони, гаджети, сумки тощо), поверхні службового транспортного засобу (особливо, якщо він спільний) на початку та в кінці зміни;

— витирати ручки (маркери) та інші поверхні що використовуються для підпису після кожного користування;

— застосовувати одноразові серветки для чищення та дезінфекції;

— контролювати прояви симптомів та проводити заміри температури тіла двічі на день.

У разі прояву симптомів зараження працівники повинні повідомити роботодавця, залишатися вдома і самоізолюватися, телефонувати до закладу охорони здоров’я або місцевого управління охорони здоров’я, надаючи їм детальну інформацію про свій стан здоров’я.

Матеріали до теми


Навчання працівників підприємств, які забезпечують проходження опалювального сезону
Напередодні початку опалювального сезону особи, які працюють на підприємствах, що забезпечують надійне й безаварійне проходження опалювального сезону, зобов’язані пройти спеціальне ...
«Декретна» допомога жінкам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
Кожна працевлаштована жінка має право на отримання від Фонду соціального страхування України (далі — ФССУ) допомоги по вагітності та пологах ...
Безпека під час експлуатації котелень: яких правил необхідно дотримуватися
Перед початком опалювального періоду й під час його проходження для забезпечення безпечної експлуатації опалювального обладнання необхідно дотримуватися правил з охорони ...