...
Реєструйся

Що буде з робочими місцями та зарплатами: прогноз Нацбанку


Бізнес активніше шукає нових працівників, ніж рік тому. Кількість вакансій зростає, а деякі компанії, передусім у сфері торгівлі та послуг, навіть очікують розширення штату.

Однак підприємствам часто не вдається знайти фахівців з необхідними навичками через структурні перекоси на ринку праці.

Проблема пошуку кваліфікованих кадрів була актуальною і до повномасштабної війни, а мобілізація та значна міграція ще більше ускладнили цей процес. Тож рівень безробіття скорочується повільно. 

Читайте також: Середня зарплата в Україні: у яких сферах платять найбільше

 

Підвищення заробітних плат

Водночас зростання конкуренції за кваліфікованих працівників підштовхує підприємства до поступового підвищення заробітних плат не тільки в номінальному вимірі, а й в реальному – тобто вище рівня інфляції. За оцінками НБУ, в минулому році реальні зарплати в Україні  середньому зросли на 3,5 %.

НБУ прогнозує подальше зниження безробіття та зростання зарплат. Попит на кваліфікованих працівників лише збільшуватиметься, особливо в разі поліпшення безпекової ситуації наступного року.

 

Що буде з робочими місцями та зарплатами: прогноз Нацбанку

Відбудова країни потребуватиме нових робочих рук, тому компанії активно конкуруватимуть за робітників, у тому числі як за захисників, які повернуться з фронту, так і за вимушених мігрантів. Ця конкуренція й надалі стимулюватиме зростання реальних зарплат.

Читайте також: Перелік професій, які будуть популярні наступні п’ять років

Джерело: НБУ

Передплата

Матеріали до теми


Розширили перелік осіб, які зможуть отримати ваучери на навчання від держави
15 жовтня Уряд схвалив законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення конкурентоспроможності на ринку праці шляхом професійного навчання». ...