...
Реєструйся

Підприємство знаходиться у зоні бойових дій. У зв’язку з цим роботодавець вимагає написати заяви на звільнення або про надання відпустки без збереження заробітної плати. Чи є його дії правомірними?


Надання відпусток, в тому числі без збереження заробітної плати, а також звільнення працівника за власним бажанням або за угодою сторін можливе за наявності бажання працівника.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Роботодавець не має права примушувати працівника до написання відповідної заяви. У разі, якщо безпекова ситуація не дає можливості організувати процес роботи, роботодавець може вжити таких заходів: організація дистанційної або надомної роботи, надання за бажанням працівника йому відпусток, в тому числі й без збереження заробітної плати, запровадження простою із відповідною оплатою, призупинення трудових договорів тощо.

Придбайте добірку «Простій у воєнний час: оформлення й оплата» від КАДРОВИК.UA

Від редакції:

Дії роботодавця справді не є правомірними, адже ні Законом України від 15 листопада 1996 року № 504/96-ВР «Про відпустки,» ні Кодексом законом про працю України (далі — КЗпП), ні іншими нормативно-правовими актами на сьогодні не передбачено можливості надання відпусток працівникам лише за бажанням та ініціативою роботодавця. Щодо звільнення, то роботодавець має право звільнити працівника/працівників за власною ініціативою за підставами, визначеними у статтях 40 та 41 КЗпП, якщо такі підстави є. Якщо ж таких підстав немає, то роботодавець не має права наполягати на звільненні працівників за угодою сторін, так як угоди сторін не відбулося, а тим більше за власним бажанням працівника, так як такого бажання у працівника немає.

 

Читайте також:

Джерело: Державна служба України з питань праці

Вебінар «Призупинення дії трудових договорів: як треба і не треба робити»

Матеріали до теми


Що робити, якщо працівник, який виїхав за межі території України, по закінченню 90 календарних днів відпустки без збереження зарплати не стає до роботи?
Працівник, який використав 90 календарних днів відпустки на підставі частини 4 статті 12 Закону України від 15 березня 2022 року ...
Особливості розірвання трудового договору в умовах воєнного стану
Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» визначено особливості трудових ...