...
Реєструйся

Щодо збереження середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу


Верховним судом 16 жовтня 2023 року винесено постанову у справі № 718/209/23 за провадженням № 61-11879св23 стосовно збереження середнього заробітку за місцем роботи за педагогічними працівниками, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації.

У постанові Верховний суд дав роз’яснення щодо застосування норми Закону України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин».

Раніше писали: Кому з мобілізованих працівників обовʼязково слід виплачувати середній заробіток

Позиція Верховного Суду. Згідно із частиною 2 статті 39 Закону України від 25 березня 1992 року № 2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу», громадяни України, призвані на строкову військову службу під час мобілізації, користуються гарантіями, передбаченими частиною третьою статті 119 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП), а також частиною першою статті 53 і частиною другою статті 57 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VIII «Про освіту» (далі — Закон № 2145), частиною другою статті 44, частиною першою статті 54 і частиною третьою статті 63 Закону України від 06 червня 2019 року № 2745-VIII «Про фахову передвищу освіту», частиною другою статті 46 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту».

Слід зазначити, що 19 липня 2022 року набрав чинності Закон України від 01 липня 2022 року № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», яким, зокрема, внесено зміни до частини третьої статті 119 КЗпП щодо припинення збереження середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення.

Читайте також: Кейс для кадровика. Як оплачувати працівникові період його підвищення кваліфікації з відривом від виробництва

Натомість частиною другою статті 57 Закону № 2145, за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації зберігається попередній середній заробіток. Будь-яких змін до Закону № 2145 щодо припинення збереження попереднього середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, не внесено.

Отже, частина друга статті 57 Закону № 2145 щодо збереження за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками попереднього середнього заробітку на період проходження військової служби за призовом під час мобілізації чинна і має реалізовуватися в повному обсязі.

Читайте також: Кейс для кадровика. Деякі особливості складників заробітної плати педагогічних працівників

Джерело: ПРОФСПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Курс «Підвищення кваліфікації з військового обліку»

Матеріали до теми


В інспекції праці розповіли про відшкодування надмірно виплаченої заробітної плати
Відповідно до статті 127 КЗпП відрахування із заробітної плати можуть провадитись тільки у випадках, передбачених законодавством України. Зокрема відрахування із заробітної ...
Уряд продовжив на місяць чинні відстрочки від призову працівників підприємств
Кабінет Міністрів продовжив на місяць строки дії чинних відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації, наданих військовозобов’язаним згідно ...