...
Реєструйся

Штраф за відсутність трудового договору з найманим працівником


Статтею 265 Кодексу законів про працю України передбачена фінансова відповідальність за порушення законодавства про працю.

Зокрема, в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту) розмір штрафу складає 10 мінімальних заробітних плат, що наразі становить 67 000 грн.

Так, протягом  травня 2023 року за результатами розгляду справ про накладення штрафу на підставі актів фактичних перевірок, проведених фахівцями Головних управлінь  ДПС у Дніпропетровській  та Запорізькій областях, п’ятьох порушників трудового законодавства притягнуто до фінансової відповідальності за допущення працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та без відповідного повідомлення органів ДПС.

Зразок заяви про прийняття на роботу за строковим трудовим договором на час виконання певної роботи — завантажуйте безоплатно

Звертаємо увагу, що вчинення такого порушення повторно протягом двох років обійдеться роботодавцеві вже у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, встановлених законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Водночас два суб’єкти господарювання, які допустили працівників до роботи без оформлення трудового договору (контракту) та без відповідного повідомлення органів ДПС та яких притягнуто до фінансової відповідальності у березні — квітні 2023 року, сплатили штрафи в добровільному порядку.

Зразок наказу про скасування наказу про прийняття на роботу — завантажуйте безоплатно

Тому варто розуміти: не уклали трудовий договір із найманим працівником –  будьте готові сплатити великий штраф, який може суттєво вдарити по вашому бізнесу. Адже сума фінансової санкції може сягати 201 тисячі гривень за кожного неоформленого працівника.

Письмові і телефонні КОНСУЛЬТАЦІЇ та інші кадрові послуги експертів журналу «КАДРОВИК.UA»


Читайте також:

«Строкові трудові договори. Спецвипуск № 4′ 2022» від експертів журналу «КАДРОВИК.UA»

Джерело: Південно-Східне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці


Посібник «Оптимізація трудових відносин у період воєнного стану: ТОП-55 відповідей»:

  • робочий час і час відпочинку: запровадження та оплата роботи працівників;
  • щорічні відпустки в період дії воєнного стану;
  • відпустка без збереження заробітної плати під час воєнного стану;
  • призупинення дії трудового договору: умови й оформлення;
  • звільнення працівників: зміни законодавства;
  • зміни в гарантіях мобілізованих працівників тощо.

0 (800) 219-977
podpiska@mediapro.com.ua

Матеріали до теми


Кейс для кадровика. Відпустка з наступним звільненням у разі закінчення строку трудового договору
Порядок звільнення працівників з роботи і виплати їм компенсації за невикористану відпустку врегульовано Кодекс законів про працю України (далі — ...
За яких умов можна призупинити дію трудового договору
Головними умовами для призупинення дії трудового договору є абсолютна неможливість роботодавця надавати роботу, а працівника – виконувати її. У роз’ясненні ...
Чи потрібно повідомляти ДПС про прийняття працівника на тимчасові або громадські роботи за направленням центру зайнятості?
Так, потрібно. Організація та проведення громадських робіт здійснюються на підставі договору про організацію і фінансування громадських робіт, який укладається між центром зайнятості та роботодавцем ...