...
Реєструйся

Суди — «за», а Держпраці — «проти»


Держпраці може накласти штраф за працевлаштування без укладення трудового договору.

Згідно зі статтею 101 Цивільного кодексу України засновники установи не беруть участі в управлінні нею.

Якщо ж фактично засновник здійснює щоденне управління господарською діяльністю підприємства, то це фактично трудові функції з управління господарською діяльністю підприємства.

Відповідно до статті 2 КЗпП право громадян на працю — це одержання роботи з оплатою праці, що реалізується шляхом укладення трудового договору. Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності. Таким чином, перебування на робочому місці, здійснення власником управління господарською діяльністю підприємства, але без укладення трудового договору, є порушенням трудового законодавства.

Приблизно такою є позиція Держпраці, яка розцінює наявність власника у робочому процесі як працевлаштування без укладання трудового договору (штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати).

З іншого боку, засновника (власника) підприємства можна розглядати і як суб’єкта корпоративного права. Відповідно до статті 167 Господарського кодексу України корпоративні права — це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією. Йдеться про загальне, стратегічне управління підприємством, а це не передбачає щоденного оперативного управління власником виробничими, переговорними, торговими процесами.

Про що слід пам’ятати власнику, очікуючи інспекторів Держпраці:

  • власник не має права здійснювати щоденне оперативне управління підприємством без оформлення трудових відносин;
  • без укладення трудового договору власнику не може бути нараховано та виплачено заробітну плату, натомість він має право отримувати дивіденди у разі отримання прибутку;
  • власник може володіти правом підпису — це дає йому право укладати угоди від імені підприємства, підписувати фінансові документи, зрештою, виплачувати зарплату працівникам за відсутності директора.

Для цього повинні бути внесені відповідні зміни до ЄДР та банківських документів.

Проте автор журналу «КАДРОВИК.UA» Ганна Лисенко, адвокат, партнер адвокатського об’єднання «Адвокатська сім’я Лисенко» у статті «Трудові відносини з директором на підприємстві: чи є різниця між власником і найманим працівником?», яка вийшла друком у лютому 2019 року, посилаючись на законодавство та судову практику, дотримується іншої думки.

Кожен власник обирає свій спосіб управління підприємством, який підходить саме йому. Якщо, наприклад, підприємство невелике і власник хоче оптимізувати витрати, то йому вигідно керувати підприємством особисто, без оформлення трудових відносин. Незважаючи на те що законодавством передбачено управління підприємством засновником (без працевлаштування), органи Держпраці та ДФС все одно вважають, що засновник фактично перебуває у трудових відносинах із підприємством, а отже повинен отримувати заробітну плату та сплачувати ПДФО, ЄСВ та військовий збір.

Є навіть судова позиція, відповідно до якої у разі, якщо засновник підприємства є одночасно його директором, він є найманим працівником (ухвала Вищого адміністративного суду України від 13 вересня 2006 року в справі № К-6605/06, ухвала Вищого адміністративного суду України від 4 червня 2008 року в справі № К-32016/06).

Однак крапки над «і» розставив Конституційний Суд України у рішенні від 12 січня 2010 року № 1-рп/2010, визнавши можливість здійснення керівником, що є учасником або засновником підприємства, управління суб’єктом господарювання без укладення із ним трудового договору (контракту) та отримання заробітної плати.

Також на підтримку такого висновку вже є судова практика, що стає на бік власника бізнесу: постановою Сумського окружного адміністративного суду від 26 березня 2012 року в справі № 2a-1870/1072/12 визначено, що виконання функцій директора засновником не є трудовими відносинами; Харківський окружний адміністративний суду своєму рішенні від 7 червня 2018 року в справі № 820/3159/18 установив, що відносини, які виникають при виконанні засновником функцій директора підприємства без укладання трудового договору (контракту), є корпоративними, а отже відсутній обов’язок укладати трудовий договір, нараховувати та сплачувати заробітну плату.

Підготовлено редакцію журналу «КАДРОВИК.UA» за матеріалами biz.ligazakon.net.

Видання для кадровиків Журнали реєстрації

Матеріали до теми


Чи повернуть мобілізованим працівникам виплату середнього заробітку: Суд перевірить на конституційність законодавчі приписи щодо трудових гарантій
Другий сенат 20 березня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розпочав розгляд справи за конституційною скаргою Юрія ...