...
Реєструйся

Теорія vs практика: роботодавці скаржаться на труднощі під час бронювання військовозобов’язаних


Федерація роботодавців України поділилася обговореннями на зустрічі із представниками влади, яка стосувалася обговорення Порядку бронювання військовозобов’язаних працівників та Критеріїв визначення підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в цілях бронювання, а також постановки та ведення військового обліку.

Бізнес вказав на найбільші проблеми:

  1. Неможливість практичної реалізації норми Закону України від 21 жовтня 1993 року № 3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» в частині бронювання працівників у разі виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань через Міноборони, військові частини навіть за наявності прямих контрактів з ними.
  2. Непогодження ГенШтабом списків на бронювання тривалий час, більше ніж 2,5 місяців.
  3. Не включення ЄСВ до складу податків, зборів та платежів при визначенні одного з критеріїв, на підставі якого підприємство визначається критично важливим для функціонування економіки в цілях бронювання.

Однак наразі питання включення ЄСВ до складу податків, зборів та платежів для визначення підприємства критично важливим перебуває на погодженні в Мінцифри, ДПС, Міноборони, Митній службі, Держприкордонслужбі. Надалі будуть підготовлені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час».

Також підготують зміни і найближчим часом внесуть на розгляд Уряду щодо встановлення чітких строків погодження ГенШтабом списків працівників, які пропонуються до бронювання, у 10 робочих днів.

Бронювання: новий порядок. Частина 1 — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Є низка недоліків до списків, за якими підприємства пропонують до бронювання працівників, зокрема, невідповідність ВОС наказам № 3171 і № 4122, у т.ч повернення на доопрацювання у разі наявності помилок в даних більше ніж по 5-ти працівникам, відсутність довідки про визначення граничної чисельності військовозобов’язаних або неправильне її заповнення.

1 Наказ Міністерства оборони України від 07 вересня 2020 року № 317 «Про затвердження переліків військово-облікових спеціальностей і штатних посад рядового, сержантського і старшинського складу і тарифних переліків посад вищезазначених військовослужбовців»

2 Наказ Міністерства оборони України від 10 лютого 2022 року № 50 «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 20 червня 2012 року № 412/ДСК»

 

Додатково бізнес порушив такі питання:

  1. Практична реалізація положення щодо вилучення у військовозобов’язаного витягу в разі його звільнення після отримання рішення Мінекономіки у п’ятиденний строк.
  2. Заповнення значного обсягу відомостей у Звіті про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані, примітки № 3.
  3. Питання виїзду в службове відрядження за кордон з витягом наказу про бронювання за наявності печатки підприємства без відмітки ТЦК і СП.
  4. Правомірність відмов деяких ТЦК та СП у постановці на спеціальний військовий облік заброньованих у разі бронювання за Порядком бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 року № 45 “Про затвердження Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час”.
  5. Заміна недіючих та виключених ВОС представником підприємства без участі військовозобов’язаного працівника.
  6. Бронювання сумісників.

Бронювання: новий порядок. Частина 2 — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

  1. Подання квартальної звітності у разі, якщо не настав термін для подання квартальної звітності.
  2. Порядок оформлення документів на бронювання більш ніж 50% граничної чисельності від військовозобов’язаних, а також можливості забронювати працівників за дефіцитними ВОС.

Раніше писали:

Джерело: БУХГАЛТЕР.UA

Вебінар «Бронювання працівників у запитаннях і відповідях»

Матеріали до теми


Кабмін готує електронне бронювання від мобілізації через «Дію»
Кабінет Міністрів повернувся до ідеї електронного бронювання військовозобов’язаних через «Дію», яка обговорювалася восени минулого року. Головна відмінність такого підходу – ...
Закон № 3633 діє з 18 травня, оновити дані у ТЦК треба протягом 60 днів
Як ми вже повідомляли, Президент України Володимир Зеленський 16 квітня підписав Закон України від 11 квітня 2024 року № 3633-ІХ ...