...
Реєструйся

Цікаве про трудові відносини й охорону праці від Держпраці


У яких країнах відсутній законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати?

В Австрії, Данії, Італії, Ісландії, Ліхтенштейні, Єгипті, Намібії, Норвегії, Сінгапурі, Сомалі, Швеції, Швейцарії та інших країнах відсутній законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати.

Найкращі авторські статті з трудового законодавства від експертів проєкту «КАДРОВИК.UA» • 067-317-5886, podpiska@mediapro.com.ua

Дещо про відпустки

Японія. Середня тривалість відпустки в Японії становить 4 дні. Лише в японській мові є термін «кароши», що означає «смерть від перевтоми».

Нідерданди є країною з найкоротшим робочим тижнем — усього 27 годин.

Усередині 2000-х років нідерландці першими у світі ввели робочий тиждень тривалістю менше 30 годин. І це не спричинило жодного негативного ефекту на економіку.

Бразилія та Литва. Найдовше упродовж року відпочивають працівники у Бразилії та Литві. Обидві країни надають працівникам 41 день відпусток та свят щороку.

Порядок надання відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Про відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Від чого залежить тривалість відпустки жінки у зв’язку з вагітністю у Франції?

У Франції тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю залежить від того, скільки дітей повинно народитися, та від того скільки дітей вже є в сім’ї. Отже, така відпустка може тривати від 16 до 46 тижнів.

Жінка, якщо вона працює, може скоротити цю відпустку і вийти на роботу раніше й отримати компенсацію за невикористану декретну відпустку. Але вона в обов’язковому порядку повинна перебувати у відпустці 8 тижнів, причому 6 з них – після пологів.

Скільки днів передбачено оплачуваної відпустки у Німеччині для працевлаштованої вагітної жінки?

У Німеччині для кожної вагітної працевлаштованої жінки законом передбачені оплачувані 6 тижнів відпустки до пологів та 8 тижнів після пологів. Поширюється це також на студенток-практиканток. Жодної ролі при цьому не відіграє громадянство та сімейний стан.

Яка тривалість відпустки у зв’язку з пологами у Великобританії і чи оплачується вона?

У Великобританії жінці надається відпустка у зв’язку із пологами на 52 тижні. З них повністю оплачується лише 39 тижнів. Також батько має право на 2 тижні такої відпустки. Якщо мати вирішила повернутися на роботу раніше, батько має право на додаткові 26 тижнів відпустки.

Чому відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами називають «декретною»?

Відпустка у зв’язку з вагітністю і пологами в СРСР називалася «декретною» тому, що була введена постановою (декретом) Раднаркому (Ради Народних Комісарів) в листопаді 1917 року.

У світі на початку ХХ ст. домінувало сприйняття жінок як тендітніших за чоловіків і фізично, і за соціальним статусом, і, відповідно, їх вважали непристосованими до певних форм праці.

«ПРАЦЯ ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ». Спецвипуск від редакції «КАДРОВИК.UA»
Придбати 0 (800) 219-977

Які трудові права працівників були скасовані у радянському союзі перед початком другої світової війни?

У радянському союзі перед початком Другої світової війни було скасовано право на звільнення за власним бажанням, допускалося примусове переведення кваліфікованих працівників, робітників і службовців на роботу в іншу місцевість, збільшено тривалість робочого дня, встановлено кримінальну відповідальність за прогул і самовільне (без дозволу адміністрації) залишення роботи.

Скільки в середньому працює норвежець, який досягає одного з найвищих показників продуктивності у світі?

Середньостатистичний норвежець щодня проводить на роботі 7 год 31 хв, при цьому йому вдається досягати одного з найвищих показників продуктивності в світі.

Норвезький ВВП за людино-годину є другим показником у світі після Люксембургу.

Що таке теорія «трьох вісімок» і скільки годин, згідно з нею, ми маємо відпочивати?

У першій половині XVII ст. чех Ян Амос Коменський (письменник, теолог, педагог, мислитель) вивів теорію, яка отримала найменування «трьох вісімок», згідно з якою, за восьмигодинного робочого дня 16 годин людина має відпочивати, зокрема 8 – спати.

СУМІСНИЦТВО: НОВІТНІ РЕАЛІЇ спецвипуск № 1, 2023 від журналу «КАДРОВИК.UA»

Яка різниця між втомою та професійним вигоранням?

Однією з основних відмінностей між втомою та професійним вигоранням є те, що професійне вигорання пов’язане зі специфічною причиною – стресом на роботі, тоді як втома може виникнути через будь-яке тривале напруження або фізичне навантаження.

Відпочинок та здоровий спосіб життя – це основа запобігання втомі та професійному вигоранню.

Регулярна фізична активність, достатній сон, здорове харчування та регулярні перерви під час робочого дня можуть допомогти зберегти енергію та витривалість.

Вебінар «Дистанційна робота в умовах воєнного стану»
Правила оформлення та організації • Встановлення та скасування дистанційної роботи

За що Франц Кафка отримав золоту медаль від Американського товариства з безпеки праці?

Появу першої європейської захисної каски для робітничих промислових підприємств пов’язують із відомим німецьким письменником Францом Кафкою. Дослідник творчості письменника – професор менеджменту Петер Друкер вважав, що саме Кафка у 1912 році створив перший засіб захисту голови в Європі – прообраз сучасної каски, за що отримав золоту медаль від Американського товариства з безпеки праці.

Коли почали використовувати захисний шолом та респіратор?

Після першої світової війни почали використовувати захисний шолом, оснований на солдатському шоломі, а на основі газової маски – респіратор. Навіть аптечка першої допомоги була військовим винаходом.

Журнали реєстрації — зручні реєстраційні форми для ведення кадрового діловодства
Замовити: 0 (800) 219-977

Безпека праці: цікаві факти світової практики

За що у Великобританії можуть дискваліфікувати на 15 років директора підприємства?

У Великобританії директора підприємства рішенням суду можуть дискваліфікувати на строк до 15 років за порушення законодавства про безпеку та гігієну праці.

За які порушення роботодавець в Португалії може надовго втратити свою репутацію?

У Португалії у разі серйозних порушень безпеки праці застосовується негативний розголос (результат – втрата поваги та репутації), призупинення діяльності на строк до двох років, позбавлення права на участь у конкурсах на виконання держзамовлень.

За що може бути призупинена діяльність?

У Болгарії та Китаї діяльність суб’єкта господарювання може бути призупинена за порушення законодавства про працю.

Інструктаж, навчання, стажування при працевлаштуванні, виробнича практика: як їх оформити, організувати та правильно провести — читайте в журналі «КАДРОВИК.UA»

Як часто працівники стикаються з психологічним насильством на роботі?

Відповідно до даних європейського дослідження 2013 року, майже 12 % працівників стикалися з психологічним насильством на роботі упродовж остатнього перед опитуванням року, включно з вербальним приниженням, небажаною увагою сексуального характеру або погрозами фізичного насильства.

Хто перший почав досліджувати проблему «цькування» на роботі?

Першим дослідником, який почав розглядати проблему цькування на роботі, був Гайнц Лейманн. Термін «цькування» він запозичив з зоотехнії, зокрема з досліджень Конрада Лоренца. Буквально цей термін означає «створення натовпу навколо когось із метою нападу на нього». Він виявив понад 40 різновидів мобінгу: глузування, необґрунтована критика, наклеп, приховування інформації, поширення чуток, погрози тощо.

Раніше писали: Що є економічним тиском на працівника, але не є мобінгом

У США існує науковий інститут, який досліджує цькування на роботі. За його даними, найпоширенішими наслідками для жертви мобінгу є стрес, параноя, головний біль, відчуття відсторонення, почуття вини чи сорому. Гайнц Лейманн, дослідник проблеми цькування, вважає, що під час постійних принижень на роботі психіка людини почувається так само як після пережитого досвіду війни або в’язниці.

Джерело: Управління Держпраці

Передплата

Матеріали до теми


Вийшов спецвипуск від журналу «КАДРОВИК.UA» № 1, 2024 «Прийняття працівників на роботу»
Вже доступне актуальне й унікальне тематичне видання від експертів журналу «КАДРОВИК.UA» — спецвипуск «Прийняття працівників на роботу». Цей спецвипуск зробить ...
Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Ухвалена ініціатива Мінветеранів щодо спрощеної процедури подання та встановлення статусів особам з інвалідністю внаслідок війни та членам сімей загиблих військовослужбовців ...
У Комітеті з питань соціальної політики відбулося обговорення стану адаптації трудового законодавства України до положень права ЄС
Повідомляємо, що 9 квітня 2024 року під головуванням заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту ...