...
Реєструйся

Відповідальність роботодавця за затримку виплати зарплати під час воєнного стану


Відповідно до статті 10 Закону України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» зарплата має виплачуватися працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Проте є нюанси. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили.

Замовляйте РОЗРОБЛЕННЯ КАДРОВИХ ДОКУМЕНТІВ
Експерти КАДРОВИК.UA допоможуть у складанні й упровадженні бланків кадровика, реєстраційних форм, шаблонів документів

Однак звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов’язку виплати заробітної плати. Це означає, що роботодавець не може не оплатити працю свого працівника. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойових дій, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Водночас, об’єктивно не маючи можливості провести виплати в строк через бойові дії або інший форс-мажор, роботодавець і посадові особи роботодавця можуть бути звільнені від відповідальності.

«Типові помилки у нарахуванні та виплаті заробітної плати» – читайте у спецвипуску журналу «КАДРОВИК.UA»

Взагалі, за порушення встановлених строків виплати зарплати та інших виплат, передбачених законодавством про працю, працівникам більше ніж за один місяць і виплату грошових коштів не в повному обсязі статтею 265 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) передбачено накладання фінансової санкції на роботодавця у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати. У 2023 році розмір санкції становить 20 100 грн.

ГАРЯЧА ЛІНІЯ — безоплатні консультації для передплатників журналу «КАДРОВИК.UA»

Порушення встановлених термінів виплати заробітної плати, виплата її не в повному обсязі тягнуть за собою накладення штрафу на посадовців підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (у 2023 році — від 510 грн до 1700 грн) відповідно до статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Безпідставна невиплата заробітної плати більш як за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства незалежно від форми власності чи громадянином — суб’єктом підприємницької діяльності, є підставою для кримінальної відповідальності, згідно зі ст. 175 Кримінального кодексу України, і карається штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8500 грн до 17 000 грн) або виправними роботами на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАЦЮ: АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ — читайте у спецвипуску журналу «КАДРОВИК.UA»

Навіть якщо законодавство під час воєнного стану передбачає відсутність відповідальності роботодавців, невиплата заробітної плати допускається лише з підстав, наведених вище, тому підприємствам вкрай не рекомендується порушувати права працівників з посиланням на воєнний стан.

Джерело: БУХГАЛТЕР

Вебінар «Трудові відносини в період воєнного стану: новації законодавства»

Матеріали до теми


Соціальні гарантії в трудових відносинах для молодих працівників в частинах оплати праці та тривалості робочого часу
Відповідно до статті 187 Кодексу законів про працю України (далі – КЗпП) неповнолітні, тобто особи, що не досягли 18 років, ...
Штрафи за порушення правил військового обліку планують збільшити
Представники трьох різних парламентських фракцій розповіли, наскільки можуть зрости штрафи за порушення правил військового обліку для громадян України, інформує «Протокол». ...
Е-кабінет військовозобов’язаного буде доступним з 18 травня
Електронний кабінет військовозобов’язаного запрацює 18 травня, повідомляє  LIGA.net. Про це в ефірі Радіо Свобода заявила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових ...
Наказом Мінреінтеграції змінено Перелік територій бойових дій або тимчасово окупованих рф
Мінреінтеграції своїм наказом «Про затвердження Змін до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» ...